Prețurile biletelor de avion au început să scadă sau să se plafoneze

avion
Foto: ThePixelman / pixabay.com

Prețurile la biletele de avion în Europa și Asia încep să se plafoneze sau să scadă, semn că boom-ul prelungit al călătoriilor post-COVID se temperează, generând un declin pentru companiile aeriene care se confruntă cu costuri mai mari și disponibilitate limitată de aeronave.

Un dezechilibru global între oferta de zboruri și o cerere explodată pe măsură ce călătoriile aeriene au fost reluate după pandemie a dus la creșterea prețurilor biletelor și a randamentelor per pasager – o modalitate de a măsura tariful mediu plătit per milă de fiecare pasager.

Însă managerii, investitorii și analiștii din domeniu spun că obiceiul de „a călători la orice preț” tinde să se tempereze, iar unii clienți devin mai atenți la prețuri pe măsură ce se confruntă cu o inflație care a crescut costul vieții.

Directorul executiv al companiei aeriene low cost Ryanair, Michael O’Leary, a avertizat luna aceasta că prețurile biletelor vor crește mai puțin decât era de așteptat, o declarație care a provocat o scădere a acțiunilor companiilor aeriene europene. „Este puțin surprinzător că prețurile nu au fost mai mari și nu suntem siguri dacă acest lucru este doar un sentiment legat de consum sau un sentiment legat de recesiune în Europa”, a spus O’Leary.

Prețurile au rămas stabile în întregul bloc comunitar în primele luni ale acestui an, comparativ cu 2023, arată datele grupului de cercetare ForwardKeys.

Imaginea este și mai gravă în Asia-Pacific, unde tarifele au scăzut cel mai mult, cu aproximativ 16% în perioada ianuarie-aprilie față de anul precedent. Singapore Airlines a înregistrat săptămâna trecută un profit anual record, dar creșterea profitului net a încetinit în ultimele trei trimestre. Transportatorul asiatic de referință a spus că se așteaptă ca randamentul per pasager să scadă și mai mult pe măsură ce companiile aeriene își extind capacitatea.

Asia s-a mișcat mai încet decât alte regiuni în privința ridicării restricțiilor și reluării zborurilor către destinații de peste ocean.

„Credem că oferta și cererea se vor reechilibra de la sine… tarifele aeriene vor continua să se normalizeze în cursul anului 2024”, a declarat în luna martie Ronald Lam, director executiv al Cathay Pacific, cu sediul în Hong Kong.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.