Președintele Iranului a murit într-un accident de elicopter

FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

Președintele Iranului, Ebrahim Raissi, a murit într-un accident de elicopter, care a avut loc duminică, într-o zonă muntoasă. Raissi se întoarcea dintr-o călătorie în apropiere de granița cu Azerbaidjanul.

Toți pasagerii elicopterului, inclusiv ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, au murit în accident.

Guvernul iranian a afirmat luni într-o declarație că moartea președintelui Ebrahim Raissi într-un accident de elicopter nu va provoca „nici cea mai mică perturbare în administrarea” țării.

„Președintele harnic și neobosit al poporului iranian (…) și-a sacrificat viața pentru națiune”, a precizat guvernul. „Asigurăm națiunea loială că, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu sprijinul poporului, nu va exista niciun fel de perturbare în administrarea țării”, a adăugat acesta.

Cine este președintele interimar

Mohammad Mokhber, 68 de ani, este primul vicepreședinte al Iranului care a devenit președinte interimar, după ce Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter, notează Reuters.

Născut la 1 septembrie 1955, Mokhber, la fel ca Raisi, este considerat un apropiat al liderului suprem Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate chestiunile de stat. Mokhber a devenit prim-vicepreședinte în 2021, când Raisi a fost ales președinte.

Mokhber a făcut parte dintr-o echipă de oficiali iranieni care a vizitat Moscova în octombrie și a fost de acord să furnizeze rachete sol-sol și mai multe drone armatei ruse, au declarat surse pentru Reuters la acea vreme.

Din echipă mai făceau parte doi oficiali de rang înalt din cadrul Gărzilor Revoluționare ale Iranului și un oficial din cadrul Consiliului Suprem de Securitate Națională.

Mokhber fusese anterior șeful Setad, un fond de investiții legat de liderul suprem.

În 2010, Uniunea Europeană l-a inclus pe Mokhber pe o listă de persoane și entități pe care le sancționa pentru presupusa implicare în „activități nucleare sau legate de rachete balistice”. Doi ani mai târziu, UE l-a eliminat de pe listă.