Premierul Marii Britanii ar vrea un Brexit dur

FOTO: UK Prime Minister/Twitter
FOTO: UK Prime Minister/Twitter

Șeful Guvernului britanic, Boris Johnson, nu ar dori să renegocieze acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană și pregătește un Brexit dur, potrivit unor diplomați europeni, citați de cotidianul The Guardian.

Jurnaliștii britanici citează un diplomat UE care a avut o întâlnire cu noul consilier pentru afaceri europene al guvernului de la Londra, David Frost. Acesta spune că Marea Britanie „nu are alt plan” și „nu există nicio intenție de a negocia”.

De asemenea, Johnson ar susține un acord care să nu conțină ceea ce el a catalogat drept „plasa de siguranță nedemocratică”. Este vorba despre clauza care ar împiedica reintroducerea controalelor la frontiere dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit.

În urmă cu o săptămână, într-un comunicat de presă al biroului premierului Johnson, se transmitea că Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană pe 31 octombrie „orice ar fi”.

Declarația a fost făcută într-o convorbire telefonică pe care Boris Johnson a avut-o cu omologul său irlandez, Leo Varadkar.

„Prim-ministrul a transmis că Guvernul va accepta orice negocieri care au loc cu determinare, energie și în spiritul prieteniei. A explicat clar că preferă să părăsească Uniunea Europeană cu un acord, dar trebuie să fie un acord care elimină backstop-ul”, se arată în comunicat.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

FOTO: UK Prime Minister/Twitter

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.