Ce mănâncă astronauții în spațiu

Ce mănâncă astronauții în spațiu Foto: NASA


Viața astronauților care se află în spațiu fascinează milioane de persoane. Dacă unii vor să știe cum se spală, cum se îmbracă sau cum dorm, alții vor să afle ce mănâncă și cum mănâncă astronauții.

În ultimii 15 ani, peste 200 de astronauți din 15 țări au fost desemnați în misiuni pe Stația Spațială Internațională(ISS). Progresul tehnologiei și popularitatea internetului a ajutat mult la cunoașterea mai bine a vieții specialiștilor de pe ISS. Câțiva dintre aceștia au reușit să devină foarte cunoscuți pe rețelele de socializare datorită filmulețelor în care prezintă o zi din viața echipajului pe stația spațială.

Colonelul Chris Hadfield a realizat câteva filmulețe în care le arată fanilor săi de pe pagina de Facebook cum dorm sau cum se spală pe dinți, dar și cum mănâncă. Acest proces este unul destul de amuzant, deoarece sunt nevoiți să țină foarte bine de mâncare din cauza lipsei gravitației.

Alimentația astronauților s-a schimbat major în ultimii ani datorită progreselor înregistrate în domeniu, iar dacă în primii ani astronauții de pe ISS mâncau alimente introduse în tuburi asemănătoare celor de pastă de dinți, acum au acces la fructe și la legume proaspete deshidratate în stare congelată, apoi rehidratate în spațiu.

Astronauții au o dietă atent controlată și trebuie să consume în jur de 3000 de calorii pe zi, iar alimentele sunt extrem de diverse: de la curry cu peşte indian și până chiftele cu crab, brioşe cu ciocolată sau pandişpan cu lămâie.

„Am avut în meniu foarte multe alimente cu un gust foarte bun, însă în ultima perioadă am încercat să reducem cantitatea de sare din alimente. Deci, a fost nevoie să modificăm multe elemente, păstrând însă gustul şi aspectul care să amintească de mâncarea de acasă”, a declarat Maya Cooper, care face parte din echipa de specialişti responsabilă pentru crearea a 40 la sută din alimentele trimise în spaţiu astronauţilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.