Proiect de lege. Ce ar putea păți șoferii care abuzează de claxon

Parlamentarii români au inițiat un proiect de lege prin care vor să îi lase fără permis pe șoferii care claxonează prea mult. În trafic ar putea fi mult mai linişte, dacă iniţiativa celor 40 de deputaţi şi senatori va fi aprobată, relatează digi24.ro.

„Una este să îi dai un claxon scurt şi alta este să claxonezi până îl scoţi pe cel din faţă din sărite”, a explicat deputatul Oana Manolescu.

Deși aleşii vor schimbarea Codului Rutier, astfel încât şoferii care abuzează de claxon să fie lăsaţi pe loc fără permis, polițiștii spun că noua lege ar putea pune probleme deoarece nu au cum să dovedească dacă cineva a claxonat scurt sau a abuzat.

Iniţiatorii acestei propuneri legislative susţin că ideile lor vor duce la dispariţia şoferilor agresivi, însă nu au cerut până acum opinia Ministerului de Interne sau a Poliţiei Române, mai notează digi24.ro.

„Un poliţist nu poate demonstra că ce a auzit este claxonul meu şi nu claxonul celui din dreapta sau stânga. Claxonul nu a fost inventat la maşină ca un gadget. Inclusiv acest claxonat este util întrucât dacă nu ne defulăm o să luăm parul ca să spargem parbrizul celui din faţă”, a explicat psihologul Ana Bulai pentru postul de televiziune.

Parlamentarii vor să facă și alte modificări ale Codului Rutier. Bicicliștii care nu au sonerie ar putea fi amendați nu cu 250 de lei, ca în prezent, ci cu 1.000 de lei. În plus, şoferii care parchează pe trotuar ar putea fi obligați să lase cel puţin doi metri liberi pentru pietoni, față de un metru liber, cât prevede actuala lege.

O altă propunere e ca şoferii care parchează pe prima bandă să fie sancţionaţi cu amendă şi între șase şi opt puncte de penalizare. Proiectul de lege urmează să intre în dezbatere publică începând cu data de 1 februarie.

Recomandările editorilor GreatNews:

O boală misterioasă. Povestea oamenilor care au încetat să mai doarmă
O peșteră veche de 700 de ani a fost transformată în casă de vacanță
Se lansează „Gândit în România”, o serie de documentare dedicată inventatorilor români

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.