Filmul „Aferim!”, prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Berlin

Scenă din AFERIM! Foto: Facebook Aferim

Filmul „Aferim!”, în regia lui Radu Jude, va fi prezentat astăzi în premieră mondială la cel mai important festival internațional de film al începutului de an, adică Festivalul de la Berlin.

Începând cu ora 16.30, echipa filmului va păși pe covorul roșu la Berlinale Palast, iar de la ora 17.00, singurul lungmetraj românesc aflat anul acesta la Festivalul Internațional de la Berlin va avea prezentarea în premieră, în fața spectatorilor, a jurnaliștilor și a criticilor de film.

Filmul în regia Adei Solomon se luptă pentru „Ursul de aur”, la doi ani după ce pelicula „Poziția copilului”, tot în regia Adei Solomon a reușit să câștige cel mai important premiu al festivalului.

Din distribuţie fac parte Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu, iar astăzi se vor afla pe covorul roșu alături de actorii celorlalte lungmetraje participante la festival.

„AFERIM!” este un film istoric, a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX și vorbește despre sclavia romilor din Țările Române. A fost filmat în Dobrogea, în munții Măcinului și în mai multe localități din județul Giurgiu. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma), se arată într-un comunicat de presă. Pentru o acuratețe a decorului și chiar a costumelor pe care le-au purtat actorii, filmul a avut și un consilier istoric, în persoana doamnei Constanța Vintilă-Ghițulescu, autoarea cărții „În șalvari și cu ișlic”.

Echipa la Berlinale Foto: Facebook Aferim
Echipa la Berlinale Foto: Facebook Aferim

Sclavia romilor nu a mai fost niciodată abordată în mod direct într-un film românesc, iar această peliculă alb-negru demonstrează munca întregii echipe implicate.

Scenografia este realizată de către Augustina Stanciu, iar celelalte filme favorite pentru a primi Ursul de Aur sunt „Queen of Desert” (regia Werner Herzog), „Taxi” (regia Jafar Panahi), „Knight of Cups” (regia Terrence Malick) sau „Eisenstein in Guanajuato” (regia Peter Greenaway).

Cei care vor să vadă în direct momentul în care actorii pășesc pe covorul roșu, o pot face într-o transmisiune în direct pe pagina oficială a festivalului, http://www.berlinale.de/en/im_fokus/live-streaming/index.html.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.