Un obicei periculos: uscarea rufelor pe calorifer

Un medic specializat în boli infecțioase atrage atenția asupra pericolelor asociate unui adevărat obicei casnic: uscarea rufelor pe calorifer.

Potrivit lui David Denning, profesor al catedrei de medicină a Universității din Manchester, hainele proaspăt spălate și puse la uscat pe calorifer cresc nivelul umidității din locuință cu până la 30%. Această umiditate ridicată favorizează dezvoltarea sporilor de mucegai. La o eventuală inhalare, acești spori de Aspergillus pot provoca infecții pulmonare, relateză stirileprotv.ro.

”O rundă de rufe spălate conține aproape doi litri de apă, care sunt eliberați în cameră. Cei mai mulți dintre noi suntem imuni la infecțiile care cresc în aceste condiții de umezeală, sau au un organism care poate lupta împotriva infecției. Cu toate acestea, pacienții cu astm pot avea probleme cu tusea și dificultăți de respirație, iar la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi pacienții cu cancer tratați cu chimioterapie și pacienții cu SIDA cât și cei cu boli autoimune, ciuperca respectivă poate provoca aspergiloza pulmonară. Este o afecțiune care poate provoca leziuni pulmonare incurabile și uneori fatale”, a declarat profesorul David Denning pentru presa britanică.

Acesta ne sfătuiește să uscăm rufele fie afară, fie pe uscător, dar departe de living și dormitor.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

rvr

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.