Cine ar fi crezut? Pluto are cerul albastru

Cerul albastru de pe Pluto (nasa.gov / New Horizons)
Cerul albastru de pe Pluto (nasa.gov / New Horizons)

Primele imagini color cu atmosfera de pe Pluto, realizate de sonda spațială NASA New Horizons, sunt senzaționale, arătând o ceață albastră care învăluie micul corp ceresc de la marginea sistemului nostru solar.

”Cine s-ar fi așteptat că există un cer albastru pe Pluto? E minunat”, a spus Alan Stern, cercetător al programului New Horizons de la Southwest Research Institute din Boulder, Colorado, citat de NASA.

Particulele care compun vălul albastru sunt gri sau roșii, însă felul în care distribuie lumina dau culoarea albastru. ”Un cer albastru este, de obicei, rezultatul unor particule foarte mici. Pe Pământ, aceste particule sunt molecule de hidrogen. Pe Pluto, ele par să fie puțin mai mari decât cele de pe Pământ”, a adăugat cercetătorul Carly Howett.

Oamenii de știință cred că micile particulele din atmosfera fostei planete se formează în stratul superior, unde razele ultraviolete despart și ionizează moleculele de metan și hidrogen, permițându-le să reacționeze. Când acestea se combină din nou, se formează macromolecule complexe, iar procesul continuă până când devin mici particule.

Atunci, gazele volatile se condensează și sunt acoperite de un strat mic de gheață înainte de a cădea pe suprafața lui Pluto, care este de culoare roșie.

Nu este, însă, singura descoperire majoră făcută de New Horizons. Sonda a detectat numeroase regiuni pe Pluto unde există apă înghețată.

”Mari porțiuni de pe Pluto nu arată deloc existența apei înghețate, deoarece este mascată de alte substanțe înghețate. Nu am înțeles încă de ce apa apare doar în unele regiuni”, a explicat Jason Cook, un alt cercetător din Boulder, Colorado.

New Horizons este la 5 miliarde de kilometri distanță de Pământ și funcționează în condiții optime.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: