Cetățenii unui oraș din sudul României se pot pensiona cu doi ani mai devreme

Platforma industrială Slatina emite constant substanțe nocive pentru cetățenii orașului (Foto: ziaristuldeolt.wordpress.com)
Platforma industrială Slatina emite constant substanțe nocive pentru cetățenii orașului (Foto: ziaristuldeolt.wordpress.com)

Un proiect de lege care permite pensionarea cetățenilor care trăiesc în Slatina sau în împrejurimi cu doi ani mai devreme a trecut de Senat.

Proiectul de lege, care dorește să modifice sistemul unitar de pensii publice, trebuie adoptat și de Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz, pentru a intra în vigoare.

Amendamentul se adresează persoanelor care au locuit cel puțin 30 de ani în Slatina şi pe o rază de 8 kilometri în jurul acestei localități. Aceștia vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.

Motivul: nivelul ridicat de poluare generat de platforma industrială existentă în apropierea reședinței județului Olt.

Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul Gigel Știrbu, de la PNL, și de senatorul Paul Stănescu, președintele PSD Olt.

Slatina nu este prima zona din România pentru care a fost modificată Legea pensiilor. Măsuri similare au fost adoptate pentru locuitorii din Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna și Târgu Mureș, care sunt afectați de extracția și prelucrarea minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zing, mangan, fluor, clor, emisii de amoniac și pulere metalică.

Pe de altă parte, unitățile industriale de la Slatina, precum Alro, Electrocarbon sau Alprom, sunt responsabile de poluarea permanentă a aerului cu diverse substanțe toxice provenite din prelucrarea minereurilor: pulberi de cocs, gudroane, hidrocarburi, fluor, dioxid de sulf, dioxid de azot sau monoxid de carbon.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: