Pompa de căldura: avantajele și dezavantajele folosirii ei într-o locuință

Pompa de căldură reprezintă o tehnologie nouă de încălzire a locuinței. Ea extrage căldura din surse exterioare regenerabile, iar în timpul verii poate funcționa ca un aparat de aer condiționat. Totodată, prin instalarea unui boiler, poți avea și apă curentă menajeră. 

Află care sunt avantajele și dezavantajele unui astfel de sistem, astfel încât să iei o decizie corectă și echilibrată în ceea ce privește nevoile tale de confort. 

Avantajele unei pompe de caldură aer-apă

Începem cu avantajele care, după cum vei vedea imediat, sunt destul de importante în decizia de achiziționare. 

Eficiență energetică foarte bună

Pompele de căldură sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic. De exemplu, poate produce de 5 ori mai multă energie decât consumă, având un indice COP (Coeficient de Performanță) de „5”. 

Sistem economic, facturi mai mici

Eficiența energetică vine cu facturi mai mici, fiind un sistem de încălzire-răcire care funcționează eficient față de sistemele tradiționale. De exemplu, prețurile pentru gaze sau lemne sunt, de la an la an, în continuă schimbare.

Mai multe funcții integrate într-un singur sistem 

Un avantaj major ar fi că vei deține un singur sistem atât pentru încălzirea, cât și pentru răcirea locuinței. De asemenea, cu ajutorul unui boiler, poți asigura și nevoia de apă menajeră. Prin urmare, dacă urmărești o astfel de caracteristică, uită-te după pompe de caldura aer-apa

Durabilitate sporită

Pompele de căldură sunt fiabile și au o durabilitate sporită. De exemplu, în funcție de producător, pot funcționa 15-20 de ani fără probleme. În plus, mentenanța lor este minimă comparativ cu o centrală termică, de exemplu. 

Contribuie la protecția mediului înconjurător

Nu în ultimul rând, utilizând o pompă de căldură aer-apă, aceasta contribuie la protecția mediului înconjurător. Altfel spus, nu emite emisii nocive în atmosferă, iar pentru funcționare folosește surse exterioare regenerabile, precum apă și aer. 

Dezavantajele unei pompe de căldură aer-apă

Dincolo de avantajele descoperite mai sus, pompa de căldură aer-apă prezintă și câteva dezavantaje de care trebuie să ții cont. 

Costul inițial

Față de restul sistemelor convenționale, precum centrala termică, pompa de căldură aer-apă necesită un efort financiar mai consistent. Totuși, economiile pe care le poți face pe termen lung cu încălzirea, răcirea și apa caldă menajeră vor amortiza costul total al investiției. 

Studiu de fezabilitate

Chiar dacă îți dorești o pompă de căldură pentru confortul locuinței tale, nu întotdeauna este posibilă instalarea acesteia. De exemplu, trebuie să existe resurse de apă subterană, dar și autorizații pentru folosirea acesteia. Prin urmare, vei avea nevoie de un studiu de fezabilitate. 

Izolația casei

Acest criteriu este valabil pentru orice sistem de încălzire-răcire. Având în vedere investiția și faptul că o pompă de căldură poate fi foarte eficientă din punct de vedere energetic, va trebui să te asiguri că ai și o izolație corespunzătoare a locuinței. În caz contrar, vor fi pierderi de căldură ce vor genera costuri mai mari de utilizare. 

Temperatura exterioară

Funcționarea unei pompe de căldură este în strânsă legătură cu temperatura care se înregistrează afară. De exemplu, un astfel de sistem nu funcționează corespunzător dacă se înregistrează temperaturi negative mari, așa cum se întâmplă prin unele zone montane sau depresionare. 

Zgomotul produs

În funcție de model și producător, sunt pompe de căldură care generează zgomot în timpul funcționării. Cum este un aspect ce poate fi deranjant, va trebui să ai în vedere locul potrivit pentru a monta unitatea exterioară, precum și soluțiile de izolare fonică. 

În concluzie, o pompă de căldură aer-apă este o alternativă modernă, eficientă și ecologică pentru încălzirea și răcirea unei locuințe. Luând în calcul avantajele și dezavantajele sistemului, poți face acum o alegere inspirată. Nu uita de faptul că dimensionarea și montajul întregului sistem trebuie să se facă cu un personal calificat în acest domeniu. 

Sursă foto: Shutterstock