Prețurile coletelor Shein, Temu sau AliExpress ar putea exploda

FOTO: romeosessions/Pixabay.com
FOTO: romeosessions/Pixabay.com

Uniunea Europeană lucrează la o propunere care ar impune taxe vamale pentru bunurile ieftine cumpărate de la retailerii online chinezi, inclusiv Temu, Shein şi AliExpress, a informat miercuri cotidianul Financial Times citând surse din apropierea acestui dosar.

În conformitate cu actualele reglementări UE, bunurile cumpărate online dintr-o ţară non-UE nu sunt vizate de taxe vamale dacă valoarea lor este mai mică de 150 de euro. Potrivit Financial Times, la finele acestei luni, executivul comunitar va propune eliminarea actualului prag de 150 de euro, până la care articolele pot fi cumpărate în regim duty free.

În 2023, două miliarde de colete cu o valoare declarată mai mică de 150 de euro au ajuns în UE, potrivit Comisiei Europene, care subliniază că „volumul comerţului electronic testează limitele vămilor”.

Propunerea UE este destinată să oprească acest val şi ar urma să se aplice tuturor platformelor de e-commerce din afara UE.

După ce a discutat eliminarea pragului de 150 de euro în cadrul unui pachet de reforme vamale propus de Comisie în luna mai 2023, Uniunea Europeană va încerca acum să accelereze adoptarea sa pentru a contracara o explozie a importurilor ieftine.

În SUA, criticii retailerilor chinezi Shein şi Temu s-au plâns că aceste platforme utilizează scutirile de la plata taxelor pe import pentru a-şi submina rivalii şi a evita inspecţiile vamale asupra produselor lor.

Totuși, din cauza inflaţiei ridicate din SUA şi Europa, există o cerere semnificativă în rândul consumatorilor pentru produsele ieftine vândute de platformele chineze.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.