Putin a început o operațiune militară în Ucraina. Sunt explozii în mai multe mari orașe

13:41. Până acum, 7 civili ucraineni au fost uciși în urma bombardamentelor lansate de Rusia, a anunțat ministerul de Interne din Ucraina. Detalii – aici.

12:56. Președintele Klaus Iohannis a susținut joi dimineață o declarație după ședința CSAT și a spus că România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina și că niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale. Detalii – aici.

12:25. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că ucrainenii vor primi dreptul a deține arme. Detalii – aici.

11:41. Rubla a căzut ajungând la un minim istoric. În jurul orei 5:42 GMT, rubla a coborât pentru prima dată până la un curs de 90 de ruble pentru un dolar. Detalii – aici.

11:30. Aeroportul din Ivano Frankivsk, un oraș din Ucraina aflat la numai 100 de kilometri de România, a fost bombardat de Rusia în dimineața zilei de joi. Detalii – aici.

11:25. Aeroportul din Ivano Frankivsk, un oraș din Ucraina aflat la numai 100 de kilometri de România, a fost bombardat de Rusia în dimineața zilei de joi. Detalii – aici.

10:31. Militarii ruși ar putea fi urmați în Ucraina de creamatorii mobile. Secretarul britanic al Apărării a calificat acest lucru drept „înfricoșător”. Detalii – aici.

10:13. Premierul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis au avut primele reacții după ce Rusia a început o ofensivă militară în Ucraina. Detalii – aici.

9:45. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, printr-un mesaj postat pe Twitter, că România este alături de Ucraina și aliații vor decide „cele mai potrivite măsuri pentru securitatea și siguranța comunității euroatlantice”. Detalii – aici.

9:26. Forțele armate ucrainene au anunțat că 5 avioane rusești și un elicopter au fost doborâte joi dimineață, după ce Rusia a atacat Ucraina. Detalii – aici.

9:13. Cei 30 de ambasadori ai țărilor membre NATO se reunesc de urgență în această dimineață la Bruxelles în urma operațiunilor militare ale Rusiei împotriva Ucrainei. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Alianței. Detalii – aici.

8:36. Președintele SUA Joe Biden a condamnat „atacul neprovocat și nejustificat” al Ucrainei de către forțele militare ruse. Detalii – aici.

8:04. Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj în care condamnă ferm agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. „România, alături de întreaga comunitate internațională democratică, respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil care subminează fundamentul relațiilor internaționale și însăși ordinea actuală de drept internațional”, transmite președintele Iohannis.

7:49. Volodimir Zelenski a discutat la telefon cu președintele SUA Joe Biden. „Dragi cetățeni ucraineni, în această dimineață, președintele Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas”, și-a început discursul, președintele Ucrainei. Detalii – aici.

7:38. O fotografie publicată de Președinția Ucrainei a pare să arate o explozie care a avut loc în capitala țării, Kiev, în dimineața zilei de joi, anunță CNN. Mai multe detaliiaici.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiștii din regiunea Donbas, situată în estul țării. Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele”. „Am luat decizia pentru o operațiune militară”, a declarat Vladimir Putin într-o declarație dată la televizor noaptea, în jurul orei 3:00.

„URSS a făcut eforturi enorme să evite războiul. Am reușit să distrugem nazismul, dar am pierdut milioane de oameni. Nu vom mai permite așa ceva.

Cei care ne numesc dușmani au mulți bani și posibilități, și știm asta, și știm posibilitățile noastre de a rezista acestor impertinențe. Din punct de vedere militar, Rusia modernă, chiar după destrămarea URSS este una dintre cele mai mari puteri militare.

Nu trebuie să uite nimeni că în cazul unui atac direct la adresa noastră, agresorul va fi distrus și doborât. Acum, cu extinderea NATO în est, situația pentru țara noastă este periculoasă.

Mai mult, NATO vor să se extindă și mai mult. Nu ne mai putem doar uita la ce se întâmplă. Extinderea infrastructurii spre est și acapararea militară Ucrainei…

Politica SUA este reținerea Rusiei, pentru noi este o întrebare legata de viata și moarte. Este linia roșie despre care am vorbit. Au trecut linia roșie. Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a declarat Vladimir Putin.

Ministrul adjunct de interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, a confirmat, de asemenea, că a început o invazie rusă. „Invazia a început. Tocmai au fost trase rachete către centre militare, aeroporturi, depozite militare, lângă Kiev, Harkov, Dnieper. Focuri de armă la graniță sunt în desfășurare. Din această zi, există o nouă realitate geopolitică în lume”, a scris acesta pagina sa oficială de Facebook.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut i-a cerut lui Putin să se retragă, spunând: „În numele umanității, aduceți-vă trupele înapoi în Rusia”. Guterres, care a ocupat funcția de secretar general din 2017, a adăugat că acțiunile de astăzi sunt „cel mai trist moment din mandatul meu”, transmite The Guardian.