Rubla a ajuns la un minim istoric. Bursa de la Moscova a fost închisă

FOTO: Oksana_ksana/Pixabay.com
FOTO: Oksana_ksana/Pixabay.com

Bursa de la Moscova a anunțat, joi dimineață, că tranzacționarea pe toate piețele a fost suspendată, în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a ordonat o operațiune militară în Ucraina.

„Bursa din Moscova a suspendat tranzacționarea pe toate piețele sale până la o nouă notificare”, este mesajul pe care l-a transmis Bursa de la Moscova.

După câteva ore au fost redeschise tranzacțiile și imediat a înregistrat o cădere de aproape 14%. Indicele Moex (în ruble) înregistra un declin de 13,97%, în timp ce indicele RTS (în dolari) a înregistrat o cădere de 20,16%.

De asemenea, rubla a căzut ajungând la un minim istoric. În jurul orei 5:42 GMT, rubla a coborât pentru prima dată până la un curs de 90 de ruble pentru un dolar.

„Pentru a stabiliza situaţia pe piaţa financiară, Banca Rusiei a decis să înceapă intervenţiile pe pieţele de schimb”, a informat instituţia într-un comunicat de presă.

„Banca Rusiei va asigura menţinerea stabilităţii financiare şi continuitatea operaţiunilor instituţiilor financiare, utilizând toate instrumentele necesare”, se mai arată în comunicatul de presă, instituţia dând asigurări că „are planuri clare de acţiune pentru toate scenariile”.