Spania se redeschide. Ridicarea restricțiilor, pe zile: de la frizerii și hoteluri la restaurante și plaje

restaurant terasă bistro
Foto: Zotx / pixabay.com

Premierul Pedro Sanchez al Spaniei a anunțat că autoritățile din această țară vor ridica restricțiile în 4 faze până la sfârșitul lunii iunie, relatează BBC.

Premierul a mai spus că fiecare regiune își va relaxa restricțiile într-un ritm diferit, în funcție de gravitatea epidemiei din acel loc.

Patru insule din Spania vor fi primele care vor relaxa restricțiile începând cu data de 4 mai.

În Spania au murit până acum 24.000 de persoane din cauza noului coronavirus. Autoritățile din această țară au impus unele dintre cele mai dure măsuri din lume începând cu data de 14 martie, copiii neavând voie să iasă afară timp de 6 săptămâni.

Din fericire, acum se văd semne ale declinului epidemiei. Marți, în Spania s-au înregistrat 301 decese, față de vârful de 950 de la începutul lunii aprilie. Tot marți, numărul de noi infecții a scăzut și el la 1.308, cel mai scăzut nivel de când Spania a declarat stare de alertă pe 14 martie.

Duminică, minorii cu vârste de sub 14 ani au avut voie să iasă din casă pentru prima dată după cele 6 săptămâni de carantină. Copiilor li s-a permis să iasă din locuințe o oră pe zi, în intervalul orar 9.00 – 12.00.

Începând cu data de 2 mai, și restul populației va avea voie să iasă afară pentru exerciții fizice și plimbări scurte, dacă rata noilor infecții continuă să scadă.

Italia se redeschide. Planul de ridicare a restricțiilor, pe zile: de la parcuri la baruri și restaurante

Premierul a anunțat că planul de ridicare a restricțiilor are 4 faze, fiecare dintre ele urmând să țină aproximativ două săptămâni. El a completat că procesul ar urma să aibă o durată de minimum 6 săptămâni și, speră autoritățile, nu mai mult de 8.

– În perioada 4-11 mai se vor redeschide frizeriile, saloanele și alte business-uri unde se fac programări. De asemenea, restaurantele vor avea voie să facă livrări.

– Micile afaceri și hotelurile se pot redeschide la data de 11 mai, însă trebuie menținută distanțarea socială.

– Deși unele școli se vor redeschide la sfârșitul lunii mai, multe vor rămâne închise până în septembrie.

Prima țară din lume ce anunță că a câștigat bătălia împotriva răspândirii coronavirusului

– Restaurantele vor putea să își redeschidă terasele la jumătatea lunii mai, însă doar la capacitate de 30%.

– Serviciile religioase vor putea fi reluate din 11 mai, însă numai cu o prezență a credincioșilor de 30% din capacitatea clădirii.

– Teatrele și cinematografele se vor redeschide la finalul lunii mai. Și ele vor funcționa la o capacitate de maximum 30%.

– Magazinele se vor putea redeschide la sfârșitul lunii iunie la o capacitate de maximum 50%; va trebui păstrată distanța de 2 metri între clienți.

– Plajele se vor redeschide la sfârșitul lunii iunie.

– Guvernul spaniol dorește ca lucrul de acasă să continue până în luna iunie.

Bulgaria a anunțat când își deschide sezonul estival 2020

Foto: Zotx / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.