Prima țară din lume ce anunță că a câștigat bătălia împotriva răspândirii coronavirusului

coronavirus
Foto: Alexey_Hulsov / pixabay.com

Autoritățile din Noua Zeelandă au anunțat că au stopat transmiterea comunitară a COVID-19, eliminând practic răspândirea virusului, relatează BBC.

În ultimele zile s-au înregistrat doar câteva cazuri noi pe zi (sub 10 pe zi), iar duminică a fost înregistrat doar un singur caz.

Premierul Jacinda Ardern a anunțat că Noua Zeelandă a oprit transmiterea comunitară a virusului, acesta fiind practic „eliminat”.

Ashley Bloomfield, directorul-general al Sănătății în această țară, a spus că numărul scăzut de noi cazuri din ultimele zile le oferă „încredere că și-au atins scopul eliminării virusului”.

Dar el a atras atenția că „eliminare” nu înseamnă că nu vor mai fi cazuri noi, ci mai degrabă „că autoritățile știu de unde anume vin aceste cazuri”.

Premierul Ardern a spus că în Noua Zeelandă nu mai există „o transmitere comunitară pe scară largă nedetectată”.

„Am câștigat acesastă bătălie”, a mai spus ea, însă a adăugat că țara trebuie „rămână vigilentă”.

Veștile bune din Noua Zeelandă vin în contextul în care țara se pregătește să renunțe la unele dintre restricții. Începând de marți vor putea fi reluate unele activități economice neesențiale, activitățile educaționale, iar restaurantele vor avea voie să înceapă să livreze mâncare.

Însă cei mai mulți oameni vor trebui să rămână în continuare acasă tot timpul și să evite interacțiunile sociale.

„Repornim economia, însă nu și viața socială”, a spus premierul Ardern, potrivit BBC.

De la debutul pandemiei, numărul total de cazuri din Noua Zeelandă a ajuns la 1.469, iar numărul deceselor la 19.

Cum a reușit Noua Zeelandă să învingă virusul?

Țara a introdus unele dintre cele mai dure restricții din lume încă de la începutul pandemiei, când nu avea mai mult de câteva zeci de cazuri.

Și-a închis granițele și a impus carantină obligatorie pentru toți cei care soseau în țară. De asemenea, a impus o carantină severă pentru locuitorii săi. Autoritățile au desfășurat anchete epidemiologice ample și au realizat o testare în masă.

Plajele, locurile de joacă, birourile, școlile, barurile și restaurantele (inclusiv pentru activități de livrare) au fost închise pe 26 martie.

Foto: Alexey_Hulsov / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.