Italia se redeschide. Planul de ridicare a restricțiilor, pe zile: de la parcuri la baruri și restaurante

bistro
Foto: pixel2013 / pixabay.com

Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat duminică un plan de ridicare a restricțiilor în Peninsulă începând cu data de 4 mai, la aproape 2 luni după ce țara a intrat în carantină națională din cauza pandemiei de coronavirus, anunță thelocal.it.

„Faza a doua începe acum. Acum este timpul să coexistăm cu virusul. Este fundamental pentru fiecare dintre noi să fim responsabili, să nu ne apropiem niciodată unii de alții. Distanța trebuie să fie de cel puțin un metru”, a spus el.

Guvernul condus de Giuseppe Conte a decis să relaxeze treptat măsurile de carantină, începând cu 4 mai.

Iată ce activități vor fi permise:

– Vizitarea rudelor va fi permisă începând cu data de 4 mai, atât timp când persoanele iau măsuri de prevenire a infectării cu noul coronavirus. Nu sunt permise adunările sau petrecerile.

– Oamenii vor avea voie să se deplaseze de la un oraș la altul, însă nu între regiuni diferite, cu excepția deplasărilor legate de muncă, sănătate și situații excepționale.

– Oamenii vor avea voie să meargă în parc, dar va trebui respectată distanțarea socială.

– Începând cu 4 mai, italienii vor avea voie să facă exerciții fizice afară, fără restricții sau verificări ale poliției, la orice distanță de casă. Singura condiție este să păstreze distanța socială de cel puțin un metru față de alte persoane.

– De pe 4 mai, restaurantele vor putea livra mâncare. Aceasta trebuie consumată acasă.

– Înmormântările sunt și ele permise, însă cu participarea a maximum 15 persoane care trebuie să fie rude apropiate. Toți participanții trebuie să poarte măști și să mențină distanțarea socială. Nu sunt permise alte ceremonii sau adunări.

– Purtarea măștilor de protecție va fi obligatorie în mijloacele de transport în comun.

– Toate persoanele care au febră de peste 37 de grade Celsius vor fi obligate prin lege să stea acasă.

– Autobuzele, metrourile și alte mijloace de transport în comun din Italia vor permite un număr maxim de persoane în interior la orele de vârf, astfel încât să poată fi păstrată distanța socială de un metru între oameni. De asemenea, vor exista semne puse pe scaune pentru a le indica pe cele care nu pot fi folosite.

– Magazinele și instituțiile culturale (expozițiile, muzeele, siturile cu importanță culturală) se vor deschide pe 18 mai, dacă planul de ridicare a restricțiilor începând cu 4 mai va avea succes.

– Barurile, restaurantele, frizeriile, saloanele de frumusețe s-ar putea redeschide pe 1 iunie.

– Școlile nu se vor redeschide mai devreme de luna septembrie.

– Nu a fost luată o decizie în ceea ce privește reluarea meciurilor din Seria A.

Autoritățile italiene vor face o analiză a efectelor măsurilor la jumătatea lunii mai.

„Înainte de faza 3 trebuie să așteptăm un vaccin, iar numărul de noi infecții să fie zero. Deocamdată, trebuie să trăim cu virusul”, a mai spus premierul.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.