Frații Micula, obligați să returneze statului banii câștigați în instanță

Frații Viorel și Ioan Micula trebuie să returneze statului român despăgubirile câștigate în instanță, în valoare de 376 de milioane de lei, echivalentul a 85 milioane de euro.

Și asta după ce, în urma unei investigații amănunțite, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că suma plătită de România către cei doi investitori suedezi drept despăgubiri, ca urmare a anulării unei scheme de ajutor pentru investiții, încalcă normele UE privind ajutoarele de stat.

Frații Micula trebuie astfel să ramburseze toate sumele deja primite, care sunt echivalente cu cele acordate în cadrul schemei de ajutoare care a fost anulată.

“Printr-o hotărâre arbitrală pronunțată în decembrie 2013 s-a constatat că, prin retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investițiilor, cu patru ani înainte de expirarea sa prevăzută pentru 2009, România a încălcat un tratat bilateral de investiții dintre România și Suedia. Instanța de arbitraj a obligat România să îi despăgubească pe reclamanți, doi investitori cu cetățenie suedeză, pentru că aceștia nu au beneficiat în întregime de schemă”, au anunțat reprezentanții Comisiei Europene.

Potrivit acestora, schema de încurajare a investițiilor retrasă a favorizat în mod selectiv anumiți investitori și, prin urmare, a fost considerată incompatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat.

“Prin faptul că a plătit despăgubiri reclamanților, România le-a acordat de fapt acestora avantaje echivalente cu cele furnizate prin schema de ajutoare anulată. Comisia a concluzionat, prin urmare, că despăgubirile plătite constituie ajutor de stat incompatibil și trebuie să fie rambursate de către beneficiari”, au precizat oficialii europeni.

La 1 februarie 1993, România a semnat Acordul european care instituie o asociere între România, pe de o parte, și Comunitățile Europene și statele sale membre, pe de altă parte. În temeiul acestui acord, România a fost obligată să respecte normele privind ajutoarele de stat chiar înainte de aderarea sa la UE.

În 1998, România a instituit o schemă de ajutoare de stat pentru a atrage investiții în regiunile defavorizate asigurând, printre alte avantaje, reduceri fiscale și scutiri sau restituiri de taxe vamale la materiile prime.

Schema trebuia să rămână în vigoare timp de 10 ani de la data la care o regiune era desemnată în mod oficial ca defavorizată.

Ca parte a procesului de aderare la UE și în vederea alinierii schemelor de ajutoare de stat incompatibile la normele UE privind ajutoarele de stat, România a anulat schema în cauză în 2005, deoarece stimulentele oferite în cadrul schemei au fost considerate ajutor pentru funcționare incompatibil.

După ce tatăl și unchiul său au câștigat procesul împotriva statului român, în urma căruia au de primit 64 de milioane de lire sterline, Victor Micula, fiul magnatului Viorel Micula, patronul European Drinks, scria pe Facebook că „Salariile nu vor crește, îmi iau Bugatti”.

Cotidianul britanic Dailymail.co.uk scria că Victor Micula, în vârstă de 18 ani, care obișnuia să meargă cu elicopterul la școala din Oradea, doar pentru a putea dormi mai mult, a postat pe Facebook că cei 7.000 de salariați ai tatălui său nu vor vedea niciun ban din cele 64 de milioane de lire sterline câștigate în instanță de familia sa. Și asta pentru că el intenționează să-și cumpere un Bugatti.

În luna decembrie a anului trecut, fraţii Ioan şi Viorel Micula, patronii European Drinks, au câştigat la Curtea de Arbitraj de la Washington procesul intentat statului român.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Viața fără rate la bancă. La 16 ani, a ridicat o casă de unul singur
Fum fără foc. Adevărul despre „mizeria” de lege a fumatului: NU interzice mare lucru
Cel mai rapid biciclist din lume pe zăpadă