Fotograf străin, despre o clădire în paragină din România: Una dintre cele mai frumoase din lume

cazinou constanța
Foto: TVR / Captură YouTube

Roman Robroek, un fotograf olandez în vârstă de 29 de ani, cutreieră lumea în căutare clădirilor părăsite. Își spune „fotograful locurilor abandonate”. Printre proiectele sale apare și Cazinoul din Constanța, despre care spune că este „una dintre cele mai frumoase clădiri abandonate din lume” pe care le-a văzut.

Pentru eticheta de „clădire abandonată” de vină sunt autoritățile, care nu au reușit nici acum să găsească o soluție pentru a bugeta restaurarea clădirii-simbol pentru litoralul românesc.

Cazinoul din Constanța a fost construit în anul 1909 și inaugurat în vara anului 1910. Pe același loc, înainte, până în 1902, a fost construcție de lemn, în care aveau loc spectacole de teatru și baluri.

Inițial, planul era să se construiască o clădire al cărei stil arhitectural se inspira din tradițiile artei românești. Ideea i-a aparținut arhitectului Petre Antonescu. Ulterior, după terminarea fundației, Primăria Constanței decide să schimbe planul și îi încredințează proiectul arhitectului francez Daniel Renard. Acesta proiectează o construcție în stil Art Nouveau.

Cazinoul a mai fost restuarat și modernizat în 1934. Apoi, o echipă de artiști români și-au pus amprenta asupra lui în 1986. Au fost atunci realizate lucrări de pictură baroc-frescă, stucatură și vitralii.

Cazinoul din Constanța a avut o istorie destul de tumultoasă. În vara anului 1916, când au început bombardamentele asupra Constanței, clădirea a fost folosită de Crucea Roșie pe post de spital de campanie. A redevenit funcțional abia spre sfârșitul anului 1917.

În 1941, clădirea a fost ocupată de trupele germane. A avut de suferit de pe urma bombardamentelor și a fost renovată în 1951, cu ajutorul deținuților politici.

Din 1948 aici a fost Casa de Cultură a Sindicatelor, iar între 1960 – 1989 a aparținut Oficiului Național de Turism – Litoral. În prezent, Cazinoul din Constanța, o clădire-simbol pentru unul dintre cele mai mari orașe din țară, este închis și se degradează pe zi ce trece.

În ultimii ani, restaurarea a fost pasată de la o instituție la alta. În 2007, Primăria Constanței a concesionat clădirea, pentru o perioadă de 49 de ani, unei companii care deține o rețea de cazinouri de lux. Doar că firma a renunțat la proiect.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, sub conducerea Elenei Udrea, a preluat cazinoul pentru a-l reabilita, însă nici nu au început lucrările, că a trecut din nou la administrația locală. În urmă cu doi ani, consilierii locali au votat trecerea clădirii la Ministerul Lucrărilor Publice, cu promisiunea că Guvernul va aloca bugetul de 10 milioane de euro necesar pentru renovare. Ar fi putut veni o finanțare de la Uniunea Europeană, însă consilierii locali nu au acceptat să fie transformat în muzeu.

Puteți să urmăriți proiectele fotografului Roman Robroek pe site-ul său, pe  Facebook, Twitter, și Instagram.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: