O româncă a câștigat cel mai important concurs de Drept din Europa

Emma Cristina Gheorghiu
Emma Cristina Gheorghiu. Foto: Facebook

Tânăra Emma Cristina Gheorghiu a câștigat titlul de „Best General Advocate” („Cel mai bun avocat general”), acordat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg în cadrul competiției internaționale pentru studenți „European Law Moot Court”.

Emma a terminat Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, iar apoi a urmat studii de licență la Queen Mary University of London, în Marea Britanie, cu specializare în dreptul britanic și european.

În prezent, ea urmează cursurile unui program de masterat la Universitatea din Leiden, Olanda, cu specializare în dreptul european și internațional de business.

În paralel, tânăra este studentă în anul IV și la Drept la Universitatea „Danubius” din Galați, în cadrul programului de învățământ la distanță.

„Nu am vrut niciodată să abandonez opțiunea de a mă întoarce în țară”

“Decizia de a studia în străinătate a fost luată cu mult timp în urmă când, fiind în clasa a 9-a, am urmat o școală de vară la Cambridge în Mare Britanie și am fost fascinată atât de țară în general cât și de sistemul juridic britanic bazat pe jurisprudență. Deși mi-am dorit încă din liceu să studiez în străinătate, nu am vrut niciodată să abandonez opțiunea de a mă întoarce, la un moment dat, în țară și de a avea un rol în dezvoltarea sistemului juridic românesc. De aceea am ales să studiez Dreptul la Universitatea ”Danubius””, a povestit Emma pentru Danubius News, site-ul universității gălățene.

Concursul „European Law Moot Court Competition” se ține încă din anul 1988 și este considerat cel mai prestigios concurs axat pe dreptul european. Printre organizatori se numără și directorul Departamentului de Comunicare și Relații Publice al Curții de Justiție a Uniunii Europene și mulți dintre asistenții judecătorilor de la Curte. Cei mai mulți dintre ei au participat și ei la acest concurs în timpul facultății.

În acest an au participat 154 de universități din peste 20 de state membre ale Uniunii Europene și din SUA.

emma cristina gheorghiu premiu
Emma Cristina Gheorghiu alături de premiul câștigat. Foto: Danubius News

Echipa câștigătoare a fost Universitatea Ljubljana, premiul pentru cel mai bun Avocat General a fost câștigat de Emma Cristina Gheorghiu din partea Universității Leiden, iar premiul pentru cel mai bun reprezentant al Comisiei Europene a fost atribuit Universității Columbia din New York, SUA.

Concursul a început în septembrie anul trecut, când a fost anunțat cazul (speța) de anul acesta. Fiecare echipă a avut timp până pe 30 noiembrie să redacteze pledoariile scrise care au fost mai apoi trimise la organizatorii competiției.

Dintre cele 154 de echipe participante, juriul compus din judecători și academicieni a trebuit să aleagă 48 de echipe care să participe ulterior la una dintre cele 4 semifinale regionale. Anul acesta semifinalele regionale au fost organizate de Universitatea Maastricht, Olanda, Universitatea Helsinki, Finlanda, Universitatea Naționala Atena, Grecia și Universitatea Freiburg, Elveția.

În cadrul fiecărei semifinale regionale, cele 12 echipe au pledat oral în fața unui complet de judecată format din avocați și judecători din statele organizatoare. Fiecare semifinala regională a avut o singură echipă câștigătoare, un avocat general câștigător și un reprezentant al comisiei care s-au calificat la marea finala din Luxemburg. Emma a fost câștigătoarea semifinalei regionale din Helsinki, la secțiunea „Avocat General”.

Marea finala a constat în două zile intense de pledoarii în fața membrilor Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Emma Cristina Gheorghiu
Emma Cristina Gheorghiu la Queen Mary University of London, în Marea Britanie. Foto: Facebook

“Experiența a fost, cu siguranță, unică, dar și rezultatul unui efort de 8 luni de muncă pentru acest concurs. A primi confirmarea acestei munci din partea judecătorilor Curții de Justiție Europene este un sentiment excepțional pe care nu pot să-l descriu. Pe lângă succesul final și încrederea că am ales cariera corectă dată de acest rezultat, concursul m-a ajutat să-mi dezvolt și unele abilități indispensabile pentru o carieră juridică”, a explicat tânăra pentru Danubius News.

În prezent, Emma își pregătește aplicația pentru unul dintre stagiile oficiale de la Curtea Europeană.

„Ulterior, în cadrul Curții, mi-aș dori să lucrez pe lângă unul dintre judecători. Pe de altă parte, de când am ales Facultatea de Drept, planul a fost dintotdeauna să fiu un avocat de succes așa că mi-ar plăcea, în egală măsură, să mă aflu în banca opusă judecătorilor, pledând în fața Curții de Justiție. De aceea, pe lângă stagiile oficiale, mai aplic și la o serie de firme de avocatură internaționale. Pe lângă specializarea în drept european mi-au plăcut întotdeauna dreptul comercial, în special fuziuni și achiziții, și dreptul competițional, așa că intenționez să aplic la firme specializate în aceste domenii“, a mai povestit ea.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Imaginile unui fotograf român, la BBC: „Acolo unde frumusețea nu are limite”
Un palat minunat din România s-a redeschis. După 8 ani de restaurări arată magnific | VIDEO
Locuri de muncă în țările nordice și în Elveția. Se caută și cupluri, salariile ajung la 3.360 de euro

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.