Fonduri europene de 9,5 mld.euro pentru dezvoltarea rurală în următorii 7 ani

România are la dispoziție fonduri europene în valoare de 9,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea rurală, bani pe care să-i cheltuiască în următorii șapte ani.

Și asta după ce Comisia Europeană a adoptat marți, Programul de dezvoltare rurală al României pentru perioada 2014-2020.

Programul de dezvoltare rurală (PDR) al României trasează prioritățile României pentru utilizarea celor aproximativ 9,5 miliarde euro din fondurile publice disponibile pentru perioada de 7 ani, din 2014 până în 2020.

Suma este alcătuită din 8,1 miliarde euro din bugetul UE, incluzând 112,3 milioane euro transferați din plățile directe din cadrul  Politica agricolă comună și 1,34 miliarde euro, reprezentând cofinanțarea națională.

Programul de dezvoltare rurală al României se concentrează asupra a trei domenii prioritare, respectiv promovarea competitivității și restructurarea în cadrul amplului sector agricol din România, protecția mediului și schimbările climatice, respectiv stimularea dezvoltării economice, crearea de locuri de muncă și o calitate mai bună a vieții în satele din România.

În cadrul primei priorități, „Competitivitatea sectorului agricol și exploatarea forestieră durabilă”, PDR va sprijini modernizarea a aproximativ 3 400 de ferme și cooperative, dezvoltarea a peste 30 000 de ferme mici, precum și instalarea în zona rurală și începerea activității pentru peste 9 400 de tineri fermieri.

În ceea ce privește prioritatea „Refacerea, conservarea și consolidarea ecosistemelor legate de agricultură și silvicultură”, peste 1,3 milioane ha de teren agricol (peste 10 %) și peste 800 000 ha de pădure (12 %) vor beneficia de plăți pentru a sprijini biodiversitatea și pentru a promova practicile ecologice de gestionare a terenurilor. Alte 4,7 milioane ha vor beneficia de sprijin pentru a preveni abandonarea terenurilor și eroziunea solului. Competențele în domeniul agricol vor fi consolidate prin formarea a aproximativ 184 000 de persoane, în cadrul celor două priorități menționate anterior.

Referitor la prioritatea „Incluziune socială și dezvoltare locală în zonele rurale”, se vor crea aproape 27 000 de locuri de muncă în zonele rurale și vor fi sprijinite crearea și dezvoltarea a 3 000 de întreprinderi neagricole. Aproximativ 27% din populația rurală va beneficia de investiții de îmbunătățire a infrastructurii rurale.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: