Laptele praf pentru bebeluși, bombă cu efect întârziat? Câte românce mai alăptează

Doar 12,6% dintre românce mai alăptează, iar rata la externarea din maternităţi este şi mai mică, de doar 5%, pentru că bebeluşul este hrănit cu lapte praf de asistentele medicale.

Acest lucru este unul alarmant în condițiile în care laptele praf este un lapte de vaca modificat, ce reprezintă o bombă chimică plină de izolaţi şi substanţe chimice prezentate ca „naturale”.

Semnalul de alarmă este tras de documentarul „Paşi spre conştientizare”, realizat de Irina Tiery. Acesta este primul film care explică de ce consumul de lapte praf în România este în creştere, iar cel al femeilor care alăptează în scădere.

În documentar se arată că prin consumul de lapte praf, un bebeluș primește o cantitate de 2 kilograme de zaharuri până la vârsta de o lună, 8 kilograme până la 4 luni și 18 kilograme în primul an de viață, potrivit Cristelei Georgescu, specialist sănătate şi alimentaţie holistică, citată de stiri.tvr.ro.

De asemenea, realizatorii documentarului atenționează că maternitățile încalcă voit „Codul de marketing al substituenţilor de lapte matern”, care prevede că este interzisă promovarea în cabinetele medicale a acestor produse. Cu toate acestea, până și păţurile sugarilor sunt branduite cu însemne ale unor companii de lapte praf.

Mai mult, medicii din maternități primesc comisioane de la companiile de lapte praf ca să promoveze hrănirea artificială a sugarilor, în timp ce mamele nu sunt învăţate să alăpteze, ba chiar li se induce ideea că laptele lor n-ar fi bun.

Documentarul mai dezminte şi mitul că dacă naşti prin cezariană nu poti alăpta şi atrage atenţia că bebeluşii hrăniţi cu lapte praf se pot îmbolnavi mai târziu de diabet, obezitate şi pot avea probleme respiratorii.

Pe de altă parte, un studiu prezentat anul trecut de cei de la Ohio State University,  contrazice cele expuse în documentarul românesc.

Studiul compară frați care au fost hrăniți diferit, unii cu forlmulă de lapte, iar alții cu lapte matern și sugerează că alăptatul la sân nu ar fi mult mai benefic decât cel cu laptele praf.

Concluziile celor de la Ohio State University pot fi consultate AICI.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: