De ce ar fi murit cei 20 de pacienți din secția ATI de la Spitalul Pantelimon. Document

Foto: urgentapantelimon.ro / Digi 24

Cele 20 de persoane de la secția ATI de la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București ar fi murit din cauza reducerii voite a medicamentului noradrenalină, administrat automat de injectomate.

În după-amiaza zilei de joi, 11 aprilie, Ministerul Sănătății a transmis un comunicat de presă în care informa că un asistent neidentificat de la Spitalul Pantelimon susține că, în perioada 4-7 aprilie, 20 de pacienți internați în secția de ATI au murit după ce le-a fost administrat incorect un medicament.

Managerul spitalului a fost informat de directoarea de îngrijiri medicale a unității, care la rândul său spune că a fost informată de o asistentă medicală din secția ATI.

Postul de televiziune Digi 24 a prezentat nota informativă transmisă de directoarea de îngrijiri către managerul spitalului.

Din document rezultă că asistenta a anunțat că circa 20 de pacienți au murit din cauza reducerii intenționate a noradrenalinei administrate pacienților de injectomate.

Ce este noradrenalina

Noradrenalina este o substanță chimică organică produsă de organism, ce funcționează în creier și în corp ca hormon, neurotransmițător și neuromodulator. Funcția generală a noradrenalinei este de a mobiliza creierul și corpul pentru acțiune, potrivit Wikipedia.org. Eliberarea de noradrenalină este cea mai redusă în timpul somnului și atinge cotele cele mai ridicate în situații de stres sau de pericol.

Noradrenalina este utilizată pe scară largă ca medicament injectabil pentru tratamentul tensiunii arteriale foarte scăzute. Din acest motiv ea este utilizată în tratamentul de urgență și în secțiile ATI, în situațiile în care este necesară creșterea tensiunii arteriale până la valori normale.

Ce spune ministrul Sănătății

Ministrul Săntății, Alexandru Rafila, a declarat că numărul de decese este „neobișnuit de mare”.

„Este un număr, chiar și pentru o secție de terapie intensivă, neobișnuit de mare, dar trebuie să vedem care au fost cauzele deceselor, dacă există vreo culpă medicală”, a declarat Rafila la postul de televiziune Digi 24.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.