Amenzi drastice pentru cei care aruncă gunoi din mașină sau de la fereastră

Persoanele care aruncă gunoaie de la fereastra locuințelor sau din mașini ar putea primi amenzi de mii de lei.

În cazul în care vor fi prinse, atât persoanele fizice, cât și cele juridice vor fi sancționate pentru aruncarea resturilor menajere, a obiectelor și a lichidelor pe ferestrele apartamentelor, precum și pentru aruncarea la întâmplare a gunoaielor și a mucurilor de țigară din mașini. În ambele cazuri, amenda aplicabilă va fi cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei.

Măsura face parte  dintr-un proiect de act normativ adoptat luni, de Senat. Ca să devină lege, proiectul de lege trebuie să fie însă votat și de către Camera Deputaților, relatează avocat.net.

Prevederile sunt înscrise într-o propunere legislativă ce vizează modificarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale.

Inițiatorii acestei legi susțin că viața la bloc a obișnuit anumiți cetățeni cu ideea că spațiile din fața și din spatele clădirilor de locuit sunt ale nimănui, astfel că se pot arunca obiecte și resturi menajere fără a deranja pe cineva. De aceea, amenzile propuse trebuie legiferate, astfel încât oamenii să nu mai facă mizerie în jurul blocurilor cu atâta ușurință.

„Viața la bloc, la comun cu mulți alți oameni cu apucături și tabieturi diferite a obișnuit pe unii să-și imagineze că spațiul din fața și spatele blocului sunt ale nimănui sau ale statului, un loc în care poți să arunci ce-ți prisosește în casă, fără a-l duce la locul de depozitare a gunoiului. Dacă locuința fiecărui cetățean începe și se finalizează la ușă, înseamnă că terenul și pomul din fața ferestrei sunt ale nimănui, așa că nu are cine să se supere daca sunt acoperite de obiecte, resturi menajere etc. Aruncatul pe fereastra apartamentelor a gunoaielor și din autovehicule poate deveni costisitor dacă se legiferează amenzile”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: