Cultura de ricin. Un clujean a investit 1.500 euro și scoate profit de 36.000 euro/an

ricin
Foto: Davidbena (Wikimedia Commons)

Un fermier din Cluj-Napoca a înființat în urmă cu doi ani o plantație de ricin, întinsă pe un hectar, în care a investit aproximativ 1.500 de euro. Profitul obținut de Ioan Conț doar din vânzarea semințelor este de 36.000 de euro.

Ioan Conț a povestit pentru agrointel.ro că profitul din cultura de ricin poate fi considerabil, dacă luăm în calcul chiar producția medie de semințe, 1.600 de kilograme/hectar obținută de cultivator.

Astfel, din vânzarea semințelor la prețul minim de 100 de lei, se poate realiza un venit de cel puțin 160.000 de lei, adică 36.000 de euro.  Prin procesarea semințelor și obținerea uleiului de ricin – foarte căutat în industria farmaceutică și în cea cosmetică, profitul poate crește considerabil cu o investiție într-o presă și ambalarea produsului final pentru comercializarea directă.

“Și astăzi îmi aduc aminte cât de frumoase erau câmpurile de ricin în vremea copilăriei mele. În urmă cu doi ani am achiziționat sămânță de pe internet și m-am hotărât să mă apuc și eu să cultiv această plantă medicinală. Pentru tot ce înseamnă informații în ceea ce privește tehnologia de cultură m-am informat de pe internet. Deși nu am găsit prea mulți români care să cultive pe suprafețe mari de ricin, mi-am dat seama că nu am cum să dau greș. M-am gândit că dacă buncii mei reușeau acum o sută de ani să cultive această plantă, eu de ce nu aș putea”, a declarat Ioan Conț.

Ricinul se poate planta pe orice tip de sol, dar este recomandat să fie plantat în zonele de sud ale României, deoarece are nevoie de o toamnă târzie pentru ca semințele să ajungă la maturitatea optimă de recoltare.

Fermierul din Cluj-Napoca a subliniat faptul că ricinul necesită temperaturi ridicate pe toată perioada de vegetație, fiind o plantă extrem de sensibilă la gerurile târzii de primăvară.

Pentru înființarea unui hectar cu plante de ricin, costul cel mai mare este reprezentat de prețul seminței.

“Eu cultiv soiul de ricin roșu, despre care știu că nu este românesc. Este în schimb grozav pentru grădină, arată foarte bine ca plantă ornamentală, iar în câmp acest soi are un randament bun la condițiile noastre de climă. Când mi-am făcut un calcul mi-a iești că la un hectar intră 35 de kilograme de sămânță, iar prețul pentru un kilogram de sămânță este de 100-150 lei. La un calcul simplu, doar cu sămânța cheltuiești 1.200 de euro pentru un hectar, plus vreo 300 de euro costul cu pregătirea terenului. Ceea ce înseamnă că înființarea unei plantații de ricin te duce la maxim 1.500 de euro pentru un hectar”, a precizat cultivatorul de ricin, pentru agrointel.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

8 COMENTARII

 1. Ce simplu . Stau banii pe camp si noi ne uitam la telenovele !? Nu se poate face o relatare completa ? Cat din productie a vandut si cat mai are prin hambare ? Unde exista desfacere ? Care este pretul de vanzare en gross al productiei ? Etc, etc . Asta ca o completare la un articol incomplet care ne face sa ne simtim prosti ca stau pe camp 36000 de euro si nu are cine sa ii culeaga .

 2. Niste aberati de doi lei uitativa pe saitul de vanzari Alibaba.com cat costa tona de seminte de ricin 1300 dolari si ulei la 100 kg cat costa pe acest sait niste aberati, a aberantul asta spune sa vinzi bob cu bob ce e ma aici raiul minciunilor ha ha ha

 3. In primul rand , multumesc doamnei Alexandra pentru aprecieri. Referitor la comentariul d-lui Milton va sugerez sa nu „plagiati’ comentariile rautacioase si nefondate ale unora de pe Agrontel, daca tot va dati cu parerea puneti mana cititi , va informati si dupa acea comentati. Muti isi dau cu parerea dar putini cauta sa produca ceva viabil domnule sau doamna Gabi, una este samanta pentru a face un aranjament floral, cca 10-50 seminte care se vand cu 1 sau 0.5 lei boaba si alta este sa produci seminte pentru ulei. La orice analiza economica ati face este mult mai rentabil a produce seminte de ricin decat porumb sau alte culturi traditionale. In rest numai de bine.

 4. Da asa este tovarasi puneti laba nu botul. Munciti, munciti si nu mintiti.
  O sa facem cincinale, nu realitati banale.
  Numai la noi este succese tovarasi.

 5. Conform cu link-ul de mai jos
  Stiri Agricole – Cultivarea Ricinului sau cum sa obtii 73 de dolari pentru o suta de kilograme de boabe
  Ar trebui sa iasa in pierdere.
  Va rugam nu mai postati astfel de articole. Dati dovada de profesionalism si nu ne mai irositi timpul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.