7 tipuri de educație alternativă

Știm cu toții cât de importantă este educația în viața fiecăruia dintre noi și cât de mare importanță trebuie să acordăm atât, ciclului obligatoriu, cât și celui universitar.

Se întâmplă uneori ca, de-a lungul vieții, să îți dorești să faci o reconversie profesională. Ceea ce este extraordinar pentru tine atât la nivel profesional, cât și personal. Însă ce poate nu îți dorești neapărat este să urmezi cursuri universitare de lungă durată.

Și aici venim noi cu alternative pentru tine: alte tipuri de educație reglementate acum și în țara noastră pentru a putea să faci acea schimbare fără să fie nevoie să investești mai mult timp decât ți-ai dori în aceasta.

De exemplu, există cursuri online autorizate ANC, internshipuri, școli de artă și multe altele care pot să te ajute să îți dezvolți abilitățile în arii pe care probabil nu le-ai atins până acum.

Ideea că aceste tipuri de educație alternativă celei universitare nu sunt de efect este una învechită și noi îți recomandăm să îți urmezi instinctul atunci când găsești o alternativă care să ți se potrivească.

Tipuri de educație alternativă

Oricare tip de educație alternativă ai alege, trebuie să știi că se potrivește atât celor care își doresc să facă o reconversie profesională, cât și celor care doresc să afle noi perspective din domeniul lor. Astfel, indiferent de situația în care te afli, te încurajăm să alegi și un alt tip de învățare. Niciunul nu poate să îți dăuneze în vreun fel.

1. Cursurile online acreditate sunt livrate de persoane care lucrează deja de o perioadă bună de timp în domeniu și pot să îți explice atât partea teoretică, cât și partea practică a domeniului pe care ai decis să îl explorezi.

Un mare atu al acestor cursuri este acela că trainerii s-au lovit ei înșiși de diverse situații în viața lor de zi cu zi și pot să îți dea sfaturi concrete despre cum poți să le depășești.

2. Educația vocațională este cea de care avem tot mai mare nevoie acum, când o mulțime de personal specializat este atât de greu de găsit.

Astfel, există pe piață școli de meserii – tot mai puțin frecventate, din păcate -, cursuri de tehnicieni, mecanici, instalatori și altele specifice.

3. Aproape fiecare companie a început, în ultimii ani cel puțin, să organizeze internshipuri dedicate celor care îți doresc că cunoască un anumit domeniu.

Acestea sunt extrem de practice deoarece au loc în mediul în care cei care urmează programul vor lucra și, pe deasupra, au și un mentor care să îi ghideze de-a lungul procesului de învățare.

4. Educația non-formală și informală, în ciuda numelui, poate să îți aducă foarte mare plus valoare, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Aceasta include, de cele mai multe ori, activități desfășurate în afara sistemului tradițional de educație, precum workshop-uri sau programe de voluntariat.

5. În ultimii ani au apărut pe piață tot mai multe școli de afaceri și management, fiecare cu programele sale de perfecționare destinate mai ales celor care au afinități în domeniul afacerilor, managementului, antreprenoriatului sau al businessului, în general. Acestea sunt, fie cursuri de tip MBA, fie cursuri de formare continuă.

6. Școlile de artă și design sunt dedicate celor care au o înclinație spre partea artistică. Fie că vorbim despre arte plastice, design, modă, fotografie sau cinematografie, aceste tipuri de școli sunt cele în care vei învăța, atât partea de teorie, cât vei apuca să te bucuri să vezi cu ochii tăi realitatea construită din imaginație.

7. Puțin mai nișate sunt bootcampurile în IT, adică programe intensive de câteva săptămâni în care toți cei care doresc să afle mai multe despre o carieră în it pot să vadă cum este această experiență și să o trăiască pe pielea lor timp de câteva săptămâni.

A te specializa într-un anumit domeniu este acum mult mai accesibil și, mai mult decât atât, poți să alegi forma de învățare pe care o dorești și care crezi că te ajută cel mai mult.

Niciodată nu a fost mai ușor să investești în tine, așa că îndrăznește să înveți ceva nou, ceva ce te pasionează cu adevărat!

Credite foto: unsplash.com