Vladimir Putin taie salariile la Kremlin. Președintele rus va câștiga și el mai puțin

Vladimir Putin (Wikimedia Commons)
Vladimir Putin (Wikimedia Commons)

Vladimir Putin a decis, vineri, să reducă salariile întregului aparat de conducere al Rusiei cu 10 procente.

Cum Rusia se confruntă cu probleme economice importante, după ce prețul petrolului – pe care se bazează în mare parte exporturile țării – a scăzut considerabil în ultima vreme, liderul de la Moscova a decis să strângă cureaua.

Reducerile salariale, care vor intra în vigoare în 1 mai, se aplică și pentru premierul Dmitri Medvedev și cabinetul său, dar și pentru procurorul general și majoritatea politicienilor de la Kremlin.

Inflația a crescut la 16,7% în februarie, cel mai ridicat nivel din martie 2012, iar multe dintre alimentele de bază, precum legumele, s-au scumpit cu 22% doar în luna ianuarie. Zahărul în Rusia costă cu 68 de procente mai mult acum decât în urmă cu un an.

Sancțiunile impuse Rusiei în urma anexării Crimeei au limitat importurile țării, iar carnea și produsele lactate se găsesc cu greu în magazine și sunt mult mai scumpe.

Companiile ruse au probleme destul de mari și cu creditarea, neavând posibilitatea să apeleze la băncile occidentale, acumulând datorii de aproape 100 de miliarde de euro doar în acest an.

Gestul lui Vladimir Putin de a tăia salariile la Kremlin este unul mai mult simbolic, cu un accent populist pronunțat. Camera superioară a Parlamentului rus a acceptat reducerea de 10 la sută, iar Duma de stat va acorda și ea, aproape sigur, un vot favorabil deciziei.

Interesant este că salariile demnitarilor fuseseră crescute vara trecută, prin decret prezidențial, cu 165%.

Președintele Vladimir Putin declarase într-o conferință de presă susținută în decembrie că nu știe cu cât este remunerat și își depune lună de lună tot salariul la bancă.

Potrivit celor mai recente cifre oficiale, președintele rus câștiga în 2013 aproximativ 3,7 milioane de ruble pe an, echivalentul actual a peste 55.000 de euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cel mai prietenos muzeu din lume, în care toate regulile sunt încălcate
Cele mai mici forme de viață de pe Terra, analizate pentru prima dată. „Sunt misterioase”
Care sunt cauzele autismului? Un studiu aduce informații noi