Care sunt cauzele autismului? Un studiu aduce informații noi

asperger
Foto: Poindexter Propellerhead via Wikimedia Commons

Autismul are, în mare parte, cauze genetice, a arătat un studiu desfășurat pe 516 gemeni, relatează BBC.

Studiul Consiliului de Cercetare în Medicină a revelat că autismul are cauze genetice în 74-98% dintre cazuri. Echipa de oameni de știință de la Colegiul Regelui din Londra a arătat că 181 dintre adolescenți aveau autism, dar rata era mai ridicată în cazul gemenilor identici, care au același ADN.

Cercetătorii au declarat pentru JAMA Psychiatry că nu exclud total factorii de mediu.

Cercetătoarea Francesca Happe a explicat că toate indiciile sugerau că genele joacă un rol mai important în apariția autismului decât se credea până acum: „Descoperirile noastre sugerează că factorii de mediu au o influență mai mică, ceea ce este important deoarece unii părinți sunt îngrijorați dacă nu cumva poluarea excesivă poate cauza autism”.

Happe a mai atras atenția că unii oameni cred că ar putea exista o importantă componentă de mediu deoarece autismul a devenit mai comun în ultimii ani, însă consensul științific la ora actuală este că această creștere a numărului de cazuri are mai degrabă legătură cu o identificare și o diagnosticare mai eficientă a bolii decât în trecut.

Potrivit lui Happe, afecțiunea care în trecut era denumită „dificultate de învățare”, este acum diagnosticată corect drept „autism”.

Cercetătoarea a mai spus că, în prezent, foarte mulți oameni de știință lucrează pentru a determina care gene sunt implicate în cauzarea autismului și dacă acestea sunt moștenite.

„Ar putea fi sute de gene care contribuie la apariția trăsăturilor specifice autismului”, a mai spus ea.

Recomandările editorilor GreatNews:

Raiul animalelor fără stăpân din România
Casa natală a omului politic Iuliu Maniu a ajuns o ruină
Piesă medicală extrem de utilă, creată de un român. A învățat totul singur, de pe net

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.