Cele mai mici forme de viață de pe Terra, analizate pentru prima dată. „Sunt misterioase”

forme de viață
Cea mai mică bacterie din lume Foto: Berkeley University

Câțiva cercetători de la o universitate americană au realizat ceea ce alți cercetători nu au reușit să facă până acum și anume să descopere cele mai mici forme de viață de pe Terra.

Cercetătorii Laboratorului Național Lawrence Berkeley din cadrul Universității Berkeley din California au realiza primele imagini microscopice cu ceea ce ei numesc „bacterii ultra-mici” și care ar putea reprezenta chiar cea mai mică formă de viață de pe Pământ.

Timp de zeci de ani, existența acestor mici forme de viață a fost intens dezbătută, dar nimeni nu a reușit să le studieze, iar cercetătorii de la Berkeley au reușit să facă acest lucru.

Aceste bacterii minuscule noi reprezintă exemplul unui substrat al vieţii microbiene pe Pământ, despre care nu ştim aproape nimic. Sunt misterioase. Aceste bacterii sunt prezente în multe medii şi joacă un rol important în comunităţile microbiene şi în ecosisteme. Pe de altă parte, nu înţelegem pe deplin cum funcţionează”, a declarat Dr. Jill Banfield, cercetător în cadrul Diviziei de Ştiinţe ale Pământului din cadrul Laboratorului Berkeley, potrivit huffingtonpost.com.

Cea mai mică bacterie din lume Foto: Berkeley University
Cea mai mică bacterie din lume Foto: Berkeley University

Pentru a găsi bacteriile, oamenii de știință au filtrat apa subterană din Rifle, Colorado, până la 0,2 microni. Deși se crede că la acest nivel apa este sterilă, s-a dovedit că ea încă mai conținea bacterii ultra-mici. Savanții spun că sunt atât de mici încât ar fi nevoie de 22.5 milioane de asemenea bacterii pentru a încăpea pe un singur fir de păr uman.

Mostra de apă din Rifle Colorado a fost înghețată și dusă la laboratorul din California, unde a fost examinată în detalii, iar oamenii de știință au putut să vadă pentru prima oară cât de mic poate fi un organism viu.

„Nu există un consens cu privire la cât de mic ar putea fi un organism viu şi cum ar putea arăta diviziunea spaţiului pentru o celulă atât de firavă. Studiul nostru reprezintă un pas semnificativ în vederea stabilirii dimensiunii, formei şi structurii interne a celulelor ultra-mici”, a spus Dr. Birgit Luef, cercetător al Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie din Trondheim, Norvegia.

Recomandarea editorilor GreatNews:

Resetarea ceasului biologic. Uimitorul proces prin care oboseala dispare imediat

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.