Sport pentru copii: Handbal

Handbalul, fel ca majoritatea sporturilor de echipă, poate avea un efect benefic asupra copiilor care doresc să îl înveţe.

Este o disciplină mai complexă din punct de vedere tactic decât fotbalul sau baschetul, astfel că primii paşi în handbal se fac, de obicei, după vârsta de 9 ani, când copii au deja o idee despre ce înseamnă munca în echipă.

Handbalul dezvoltă foarte mult gândirea şi atenţia. Mai mult, juniorii vor deveni mai sociabili, mai curajoşi, mai îndemânatici și mai puternici. Datorită dinamismului jocului, acest sport este ideal pentru copii hiperactivi, care vor avea ocazia să își canalizeze energia în timpul partidelor sau antrenamentelor.

Handbalul este un sport care nu necesită investiții financiare importante, copiii putând opta pentru cursurile gratuite de handbal oferite de majoritatea şcolilor generale sau de licee.

Singurele cheltuieli sunt făcute cu echipamentul de joc şi cantonamentele sau taberele de profil, însă toate aceste costuri nu depăşesc 1.000 de lei pe an.

Corpul copiilor se va dezvolta armonios, dar există şi câteva riscuri de sănătate. Gleznele şi încheieturile sunt foarte solicitate, expuse la entorse, iar contactul cu ceilalţi copii pe semicerc va produce câteva vânătăi. Se pot înregistra probleme și cu degetele de la mâini.

Există numeroase şcoli de handbal la nivel naţional, cele mai multe dintre ele fiind în Moldova şi în Oltenia.

Puteți găsi cele mai importante cluburi sportive care au o secție de handbal accesând acest link. 

România obișnuia să fie o forță în handbalul masculin şi dispune, în prezent, de o echipă națională de calitate, dar și de selecționate de tineret foarte promițătoare.

Dacă vremurile în care Steaua şi Dinamo câştigau Cupa Campionilor au apus de mult, dar și cele în care Oltchim Râmnicu Vâlcea se lupta an de an pentru supremaţie în Europa, în prezent, România contează în handbal în special prin HCM Constanța (băieți) și HCM Baia Mare (fete).

Românii au fost ”regi” în handbal

În alte ţări cu mare tradiţie în acest sport, precum Germania, Rusia, Ungaria sau țările din fosta Iugoslavie, handbalul a rămas, însă, o prioritate, fiind practicat în şcoli la fel de intens precum fotbalul. România bate pasul pe loc de mai multe decenii în acest sport, iar rezultatele suferă. Sub 0,5% dintre copiii români ajung să evolueze vreodată pentru o echipă de handbal. În ţările nordice, aproximativ 40% dintre elevi practică cel puţin un an handbalul.

România a dat handbalului mondial atât jucători, cât şi antrenori de legendă. Tricolorii au contribuit la formarea unor generaţii de campioni şi peste hotare, Franţa şi Spania devenind forţe mondiale ale jocului pe parchet şi cu ajutorul specialiştilor români.

Problemele disciplinei în România au început chiar din perioada comunistă, când majoritatea reducerilor de costuri au vizat handbalul, sportul la care „stăteam cel mai bine”.

Naționala masculină de habdbal a cucerit patru titluri mondiale, în timp ce reprezentativa feminină are și ea un succes la Campionatele Mondiale.

Acesta este al doilea articol din seria de Sport pentru copii, în care vă prezentăm avantajele şi dezavantajele practicării celor mai importante sporturi de către cei mici.

Sport pentru copii: Baschet

Sport pentru copii: Tenis

Sport pentru copii: Înot

Sport pentru copii: Volei

Sport pentru copii: Scrima