Sport pentru copii: Tenis

Părinții care vor să își trimită copilul la tenis trebuie să ia în calcul costurile mari, însă și avantajele sunt numeroase, atât pe plan fizic, cât şi psihologic.

Prin performanțele uluitoare ale Simonei Halep din ultimul an și jumătate, România a redevenit o ţară importantă în tenis. Ilie Năstase a fost primul lider mondial, în 1973, a câştigat două titluri de Grand Slam (Roland Garros și US Open).

Alături de Ion Ţiriac, Năstase (n.r. – 87 de trofee cucerite în carieră) a disputat trei finale de Cupa Davis cu echipa României, pierdute toate în faţa Statelor Unite, în anii ’70.

Simona Halep (23 de ani) a avut doar o predecesoare de clasă, în persoana Virginiei Ruzici, campioana de la Roland Garros în 1984 fiindu-i și manager. Evoluțiile splendide ale constănțencei în circuitul WTA, care au dus-o până pe locul 2 în lume, au readus tenisul în atenția românilor, iar tot mai mulți copii au început să se îndrăgostească de acest frumos sport.

Majoritatea jucătorilor care ajung în circuitul profesionist încep tenisul de la o vârstă foarte fragedă. Liderul mondial actual, sârbul Novak Djokovici, a pus prima oară mâna pe rachetă când avea patru ani (n.r. – la fel ca Simona Halep), în timp ce elveţianul Roger Federer a început să urmeze cursurile unei şcoli de tenis la şase ani.

Cât costă să faci tenis

Tenisul este un sport scump, aproape exclusivist. Un abonament pe o lună la o academie de tenis, care cuprinde opt şedinţe, costă între 300 şi 500 de lei. Acesta poate crește, odată cu vârsta jucătorului. Echipamentul este de asemenea costisitor.

Preţul unei rachete performante este de cel puţin 300 de lei, încălţările sport costă minim 200 de lei, iar o geantă specială încă 150 de lei. Există costuri suplimentare cu deplasările la turnee, dar și cu racordarea şi întreţinerea rachetelor, dar şi cu mingile de tenis, care se uzează rapid.

Practicarea „Sportului alb” îmbunătățește foarte mult condiţia fizică. Majoritatea copiilor care joacă tenis se dezvoltă armonios, însă există şi riscuri de accidentare. Încheiturile, atât cele de la mâini, cât şi cele de la picioare, sunt foarte expuse la entorse, în timp ce problemele cu coloana vertebrală, coatele şi genunchii pot apărea în timp din cauza suprasolicitării.

Tenisul este un sport în care disciplina şi încrederea în sine sunt cruciale. Juniorii care urmează cursurile de tenis de câmp vor învăţa cum să îşi stăpânească emoţiile şi să se concentreze în momentele decisive. Fiind un sport individual, ambiţia și entuziasmul nativ al copilului pot face diferența.

În ciuda costurilor ridicate, concurenţa la vârf este uriaşă. Puţini jucători reuşesc să facă pasul spre profesionism, unde – în cele mai multe cazuri – doar primii 200 de jucători din lume termină anul înregistrând profit. Sunt peste 3.000 de jucători profesionști în ATP și tot cam atâtea jucătoare înscrise în circuitul WTA.

Majoritatea cluburilor sportive din România au secţii de tenis. Există destule şcoli private, iar de curând s-au pus bazele unui Centru Național de Tenis.

Puteți găsi mai multe informații despre întreceri, cluburi și facilități accesând acest link

Federaţia Română de Tenis are peste 50 de cluburi afiliate în Bucureşti, iar în ţară sunt, în medie, aproximativ 10 şcoli pe judeţ. În prezent, în ierarhiile federaţiei sunt prezenţi 500 de jucători şi jucătoare mai mici de 10 ani. Numărul acestora creşte odată cu vârsta.

În țară sunt organizate numeroase competiţii pentru copii cu vârste între 10 și 18 ani, cu grupe de vârstă delimitate la fiecare doi ani. În România se desfăşoară, atât pentru băieţi, cât şi pentru fete, şi competiţii internaţionale Futures, dar şi în circuitul Challenger, care este un fel de „ligă secundă” a ATP.

În România se organizează, anual, un turneu ATP, în aprilie, în timp ce în miezul verii, în iulie, la Arenele BNR din București a început să se dispute și o întrecere WTA. Ediția inaugurală a fost câștigată de Simona Halep.

Acesta este al doilea articol din seria de Sport pentru copii, în care vă prezentăm avantajele şi dezavantajele practicării celor mai importante sporturi de către cei mici.

Sport pentru copii: Baschet