Sport pentru copii: Volei

FOTO: TaniaVdB/Pixabay.com
FOTO: TaniaVdB/Pixabay.com

Voleiul este un sport practic: ieftin și ușor de jucat, care ajută enorm la dezvoltarea armonioasă a corpului.

Pe lângă faptul că este foarte sănătos, voleiul este un sport minimalist: cu doar un tricou o pereche de pantaloni scurţi și o pereche de pantofi sport comozi, plus o minge și un fileu este un sport distractiv la îndemâna oricui.

Vârsta optimă de începere a voleiului este şapte ani, perioadă crucială pentru copii, care ajung la şcoală şi trebuie să îşi îmbunătăţească abilităţile sociale. Fiind un sport de echipă, îi ajută pe juniori să îşi îmbunătăţească abilităţile de comunicare şi de organizare.

Costurile practicării voleiului se rezumă la doar câteva zeci de lei pe lună. Există numeroase competiţii regionale şi naţionale, dar şi tabere speciale dedicate acestui sport.

Majoritatea şcolilor au echipe de volei, iar în România sunt peste 100 de cluburi înregistrate la Federaţia naţională, pe care le puteți găsi accesând acest link.

Practicanții îşi vor dezvolta sistemul muscular, mai ales din partea superioară a corpului, iar circulaţia sângelui este îmbunătăţită. Sport foarte alert, voleiul ajută mult în cazul celor care vor să slăbească, în 45 de minute de joc se ard aproximativ 500 de calorii.


Copiii vor avea un ritm mai eficient al metabolismului, ceea ce influenţează pozitiv nivelul de energie. Îmbunătăţirea echilibrului şi detentei, a coordonării ochi-mână şi a reflexelor vin la pachet cu primele lecţii sub fileu.

Sunt și probleme, cele mai multe dintre ele fiind la degete şi mâini, care au de suferit din cauza contactelor frecvente cu mingea. Coatele şi genunchii sunt foarte expuse, la fel şi gleznele şi încheieturile mâinilor.

O echipă de volei e compusă din şase sportivi, iar scopul jocului este ca o echipă să trimită mingea în terenul advers, peste un fileu care are înălţimea maximă la 2,43 metri. Voleiul a fost introdus în programul Jocurilor Olimpice în 1964, fiind un sport de sală. Există şi o versiune estivală a sportului: voleiul pe plajă, care se dispută pe un teren redus, amenajat în aer liber, în echipe de câte două persoane.

România are o tradiţie destul de importantă în volei, abandonată însă în ultima vreme. Medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova, în 1980, voleiul românesc a avut performanțe excelente și în anii ’60, când cluburile masculine din România dominau competițiile europene, Dinamo și Rapid disputând de două ori consecutiv finala Cupei Campionilor, în condițiile în care o țară avea dreptul la o singură reprezentantă.

În prezent, formaţiile din ţara noastră se opresc de cele mai multe ori în afara grupelor întrecerilor internaționale.

Acesta este al doilea articol din seria de Sport pentru copii, în care vă prezentăm avantajele şi dezavantajele practicării celor mai importante sporturi de către cei mici.

Sport pentru copii: Baschet

Sport pentru copii: Tenis

Sport pentru copii: Înot