Prima reacție a CNSAS după apariția unui document care arată că Nicușor Dan a colaborat cu Securitatea

nicușor dan
Foto: b365.ro / hotnews.ro

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a transmis în urmă cu puțin timp o primă reacție după ce în spațiul public a apărut un document potrivit căruia Nicușor Dan, actualul primar al Bucureștiului, ar fi colaborat cu Securitatea pe când avea 17 ani.

Urmărește GreatNews și pe Instagram ca să fii la curent cu tot ce se întâmplă în România și în lume. Ne găsești și pe Threads.

Potrivit documentului, apărut inițial pe site-ul televiziunii de știri Realitatea Plus, Nicușor Dan și-ar fi turnat colegii la Securitate în contextul deplasărilor în străinătate la olimpiadele internaționale de matematică.

Nicușor Dan și Securitatea. Informație esențială adusă de jurnalistul Radu Buzăianu vizavi de presupusa colaborare

Raportul, care are 3 pagini, mai notează că unuia dintre elevii despre care Nicușor Dan a dat note informative i s-a interzis chiar deplasarea în străinătate.

Într-un comunicat de presă oficial, CNSAS a transmis că documentul nu a fost eliberat de instituție.

„În contextul apariției în spațiul public a documentului intitulat „RAPORT- privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică” (9-21 iulie 1988), Colegiul C.N.S.A.S. face următoarele precizări:

1. Documentul menționat nu a fost eliberat de C.N.S.A.S.;

2. Având în vedere suspiciunile referitoare la autenticitatea documentului, Colegiul C.N.S.A.S. a dispus verificarea cu celeritate a tuturor informațiilor conținute de acesta, respectând procedurile interne;

3. Rezultatul verificărilor va fi făcut public după finalizarea procedurilor prevăzute de lege”, a transmis CNSAS.

Istoricul Mădălin Hodor, membru în CNSAS, a declarat la postul de televiziune Digi 24 că două persoane, dintre care una este numită în documentul apărut în presă, au venit azi la CNSAS și au depus cereri de acces la dosarul personal.

Conform legii din România, orice cetățean poate cere acces la propriul dosar, în care se află și eventualele note informative date de diferiți colaboratori ai Securității despre persoana în cauză.

Mădălin Hodor a mai spus că documentul va fi verificat de CNSAS pentru a-i analiza autenticitatea, însă procesul este de durată.

Ce spune Nicușor Dan despre documentul apărut în presă

Urmărește GreatNews și pe Instagram ca să fii la curent cu tot ce se întâmplă în România și în lume. Ne găsești și pe Threads.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.