Prima reacție a lui Nicușor Dan după ce a apărut un document care arată că ar fi turnat la Securitate când avea 17 ani

nicușor dan
Foto: b365.ro / hotnews.ro

Nicușor Dan a reacționat după ce în presă a apărut un document din care rezultă că a colaborat cu Securitatea pe când avea 17 ani, în contextul deplasărilor sale în străinătate, la olimpiadele internaționale de matematică.

Urmărește GreatNews și pe Instagram ca să fii la curent cu tot ce se întâmplă în România și în lume. Ne găsești și pe Threads.

Documentul, care este un raport de 3 pagini atribuit Securității, a fost publicat inițial pe site-ul televiziunii Realitatea PLUS, deținută de Cosmin Gușă, iar potrivit hotnews.ro, ar fi fost oferit presei de o filieră a PSD.

Documentul datează din 1988, înainte de Olimpiada de Matematică din Australia, și spune că, în cazul lui Nicușor Dan „au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Rep. Cuba”. Olimpiada din Cuba a fost în 1987, iar Nicușor Dan avea atunci 17 ani.

Jurnalistul Radu Buzăianu de la B1 TV aduce un argument crucial în favoarea falsității documentului

Raportul menționează că Nicușor Dan a oferit și informații utile Securității, care au dus la retragerea avizului de deplasare pentru un alt elev, Mugurel Alexandru Barcău.

Nicușor Dan a reacționat și a transmis că nu a avut un angajament de colaborare cu Securitatea, mai notează hotnews.ro.

„Față de documentul “Raport privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică” care a început să circule în presă fac următoarele precizări:

am plecat din România de trei ori înainte de 1989: la Balcaniada de Matematică din 1987 (Grecia) și la Olimpiadele Internaționale de Matematică din 1987 (Cuba) și 1988 (Australia);

în relația cu autoritățile statului de atunci am avut doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani pentru toți românii care călătoreau în străinătate;

nu am avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, de altfel, CNSAS a emis două adeverințe în acest sens, în 2012 și 2017;

documentul prezintă mai multe neconformități faptice”, a transmis Nicușor Dan.

Potrivit postului de televiziune Digi 24, CNSAS se va întruni pentru a analiza documentul apărut în presă și a stabili dacă este autentic sau nu.

Sursa: hotnews.ro

Hotnews.ro a consultat mai mulți istorici și experți cu privire la autenticitatea documentului. Istoricul Mihai Demetriade, cercetător CNSAS, a declarat că raportul nu este autentic. „După toate detaliile grafice, documentul este un fake, nici măcar bine făcut. Cu certitudine este un document fake. Sunt detalii de conținut, de stilistică, detalii asupra unor date. Din minime verificări, documentul este fals”, a spus el.

Un alt cercetător contactat de HotNews.ro, istoricul Dumitru Lăcătușu de la Centrul de Consultanță Istorică, a declarat că, la prima vedere, după stil și formă, documentul ar putea fi autentic, dar este greu de apreciat până când nu este văzut originalul și dosarul din care a fost extras.

Pe de altă parte, mai mulți internauți, cititori și jurnaliști au atras atenția că este neobișnuit ca un document din acea perioadă să nu aibă diacritice deoarece astfel de documente erau redactate la mașini de scris ce aveau taste pentru diacritice. De altfel, majoritatea documentelor Securității ce sunt disponibile pe internet au diacritice.

Jurnalistul Radu Buzăianu, gazdă a emisiunii „Bună, România!” de la B1 TV, a adus un argument în favoarea falsității documentului. Potrivit acestuia, unul dintre olimpicii menționați în raportul Securității datat în 1988 este Fărcășanu Octavian Petre din Craiova. Potrivit jurnalistului, persoana respectivă și-a luat un nume de sfânt (mai exact, Petru, nu Petre) abia în anul 2006. Așadar, în anul 1988 el nu purta și numele de Petre, motiv pentru care nu ar fi avut cum să fie numit astfel într-un document oficial al statului.

Radu Buzăianu și-a însoțit mesajul și de o fotografie de la Revoluție, în care apare chiar acest tânăr.

Iată postarea sa:

„Cel de lângă cel cu cartonul a fost coleg la olimpiada de matematică cu Nicușor Dan. Îl cheamă Octav Fărcășanu. Locuiește de 20 de ani în America, nu au mai ținut legătura.

Întâmplarea face să avem o cunoștință comună. Și să fie fix acum în țară. Și de aici începe spectaculozitatea. În documentul scos de pesediști azi sunt invocați toți cei din lotul olimpic.

Și aici vine spectaculozitatea pe care o citiți la mine in premieră. În documentul redactat, zic ei de un securist în 88′, este numit Petre Octav Fărcășanu.

El și-a adăugat un nume de sfânt. Nu Petre, chiar Petru. În 2006. Nu avea cum să fie redactat documentul de securiști înainte de 89′. Râșilor!”

Urmărește GreatNews și pe Instagram ca să fii la curent cu tot ce se întâmplă în România și în lume. Ne găsești și pe Threads.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.