Nicușor Dan și Securitatea. Informație esențială adusă de jurnalistul Radu Buzăianu vizavi de presupusa colaborare

radu buzăianu nicușor dan
Sursa: Radu Buzăianu Facabook / b365.ro

Jurnalistul Radu Buzăianu, gazdă a emisiunii „Bună, România!” de la B1 TV, a adus un argument în favoarea falsității documentului potrivit căruia Nicușor Dan și-ar fi turnat colegii la Securitate pe când avea 17 ani, în contextul deplasărilor la olimpiadele internaționale de matematică din străinătate.

Urmărește GreatNews și pe Instagram ca să fii la curent cu tot ce se întâmplă în România și în lume. Ne găsești și pe Threads.

Documentul, care este un raport de 3 pagini atribuit Securității, a fost publicat inițial pe site-ul televiziunii Realitatea PLUS, deținută de Cosmin Gușă, iar potrivit hotnews.ro, ar fi fost oferit presei de o filieră a PSD.

Documentul datează din 1988, înainte de Olimpiada de Matematică din Australia, și spune că, în cazul lui Nicușor Dan, „au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Rep. Cuba”. Olimpiada din Cuba a avut loc în 1987, iar Nicușor Dan avea pe atunci 17 ani.

Prima reacție a lui Nicușor Dan după ce a apărut un document care arată că ar fi turnat la Securitate când avea 17 ani

Raportul menționează că Nicușor Dan a oferit și informații utile Securității, care au dus la retragerea avizului de deplasare pentru un alt elev, Mugurel Alexandru Barcău.

Documentul Securității enumeră mai mulți olimpici, unul dintre aceștia fiind Fărcășanu Octavian Petre din Craiova. Potrivit jurnalistului Radu Buzăianu, persoana respectivă și-a luat un nume de sfânt (mai exact, Petru, nu Petre) abia în anul 2006. Așadar, în anul 1988 el nu purta și numele de Petre, motiv pentru care nu ar fi avut cum să fie numit astfel într-un document oficial al statului român.

Radu Buzăianu și-a însoțit mesajul și de o fotografie de la Revoluție, în care apare chiar acest tânăr.

Iată postarea sa:

„Cel de lângă cel cu cartonul a fost coleg la olimpiada de matematică cu Nicușor Dan. Îl cheamă Octav Fărcășanu. Locuiește de 20 de ani în America, nu au mai ținut legătura.

Întâmplarea face să avem o cunoștință comună. Și să fie fix acum în țară. Și de aici începe spectaculozitatea. În documentul scos de pesediști azi sunt invocați toți cei din lotul olimpic.

Și aici vine spectaculozitatea pe care o citiți la mine in premieră. În documentul redactat, zic ei de un securist în 88′, este numit Petre Octav Fărcășanu.

El și-a adăugat un nume de sfânt. Nu Petre, chiar Petru. În 2006. Nu avea cum să fie redactat documentul de securiști înainte de 89′. Râșilor!”

Urmărește GreatNews și pe Instagram ca să fii la curent cu tot ce se întâmplă în România și în lume. Ne găsești și pe Threads.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.