Prima declarație a șefei secției ATI de la Pantelimon, unde o asistentă acuză că 20 de pacienți au murit suspect

Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București
Foto: Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București / Facebook

Șefa secției de ATI de la Spitalul Pantelimon din București, Florina Pompilian, a declarat că nu crede că acuzațiile lansate de o asistentă, potrivit căreia în jur de 20 de pacienți au murit deoarece li s-a redus intenționat doza de medicamente, au vreo bază reală.

Ieri, directorul de îngrijiri de la Spitalul Pantelimon l-a informat pe managerul spitalului că o asistentă susține că, în zilele 4-7 aprilie, în jur de 20 de pacienți internați în secția de ATI au murit după ce le-a fost redusă intenționat doza de noradrenalina administrată de injectomate.

„Nu am niște date concrete vizavi de ce personaje, ce asistente, pentru că e o anchetă în desfășurare, dar nu cred nici în ruptul capului că vreun medic anestezist, din echipa mea sau de oriunde, din oricare alt spital, ar putea să facă așa ceva. Să omoare voluntar un pacient.

Sunt 25 de paturi în terapie, dar totdeauna, sau aproape întotdeauna, avem un surplus de pacienți care rămân în UPU, pentru că nu avem locuri”, a declarat Pompilian la postul de televiziune Antena 3 CNN.

Ea a mai spus că, în total, este vorba de 17 pacienți, nu de 20, care au decedat într-un interval de 4 zile.

„Administrarea noradrenalinei este controlată clar. Există documente medicale, există fișe înregistrate în calculatoare, în sistemul informatic al spitalului, toate sunt înregistrate. Medicul specifică în foaie cât trebuie administrat. Cea care manevrează substanțele, care le administrează, este asistenta”, a completat ea.

Șefa secției ATI a declarat și la postul de televiziune Digi 24 că decesele au fost în număr de 17: 6 în prima zi, 4 în a doua zi, 1 în a treia zi, și 6 în ultima zi.

Ea a adăugat că anul trecut au avut 9 decese într-o singură zi, fără legătură cu pandemia de COVID. În total, secția ATI are 25 de paturi, dar se folosesc și paturi în plus, de la UPU, deoarece numărul pacienților internați este mai mare.

Bogdan Socea, managerul Spitalului Pantelimon, a declarat și el că acuzațiile referitoare la cele 17 decese nu se susțin în acest moment. „Din analiza preliminară nu s-au constatat date care să ateste nereguli”, a afirmat el.

Ministerul Sănătății, Corpul de Control al Guvernului, Colegiul Medicilor și procurorii investighează acum situația de la Spitalul Pantelimon. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că vrea să aibă primele rezultate săptămâna viitoare.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.