Premieră în justiția din România. Suma uriașă pe care trebuie să i-o returneze iubitului după ce a anulat nunta

logodnă
Despăgubire după anularea nunții. Foto: Jeff Belmonte from Cuiabá via Wikimedia Commons

O tânără din București este obligată de instanță să îi înapoieze fostului logodnic, un om de afaceri american, 200.000 de dolari, bani pe care el i-a dat pentru nunta care n-a mai avut loc, relatează Știrile Pro TV.

Aceasta primă sentință a venit la aproape 4 ani de când în noul cod civil au apărut articole care reglementează logodna.

Richard Grover și Alina s-au cunoscut în 2010, la Londra, acolo unde românca lucra într-un bar. Relația lor a durat aproape 2 ani, timp în care americanul a ajuns și în România. Îndrăgostit, i-a dăruit Alinei un inel de logodnă, cu diamante, de 8.000 de dolari.

„I-am întâlnit familia de multe ori, am vorbit cu ei, am fost acasă la ei. Așadar, a fost, așa cum am mai spus, un proces foarte complex să mă fraudeze și tind să cred că nu sunt singurul bărbat căruia i-a facut asta”, a povestit Grover.

Potrivit avocaților, Alina a primit 60.000 de dolari ca să organizeze petrecerea de nuntă, alți 60.000 de dolari ca să își cumpere o mașină, iar chiria apartamentului din Londra, unde locuia cu sora ei, l-a costat pe Richard 7.000 de lire sterline.

„Au fost mai multe scuze pentru care a avut nevoie de bani: una a fost că era logodnica mea și trebuia să o susțin când era în Londra cu sora ei. De asemenea, voia bani pentru mama ei, pentru că era bolnavă, apoi i-am dat dat bani ca să pregătească casa noastră, care urma să fie în Văleni”, a relatat omul de afaceri.

„A ținut fiecare chitanță, fiecare bon”

Richard a povestit că în momentul în care el nu i-a mai dat bani Alinei, aceasta a rupt relația, iar el i-a cerut banii cheltuiți înapoi. Pentru că fata a refuzat, a dat-o în judecată. Richard a reușit să dovedească în instanță câți bani a cheltuit cu fosta logodnică.

„A ținut fiecare chitanță, fiecare bon, fiecare cheltuială pe care a făcut-o cu pârâta, sora ei și, bineînțeles, toată familia”, a explicat avocatul Dan Dandes.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că Alina trebuie să îi înapoieze fostului logodnic 200.000 de dolari, contravaloarea darurilor de logodnă și căsătorie.

„Am reușit să dovedim faptul ruperii logodnei prin punerea la dosar a corespondenței electronice dintre cei doi”, a spus avocatul Marian Plămădeală.

Fosta logodnică nu a vrut să comenteze situația. Sentința definitivă este prima de acest fel dată de instanță, din 2011 de când logodna a fost reglementată în noul cod civil, care spune că „în cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit în considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, în vederea căsătoriei, cu excepția darurilor obișnuite. Darurile se restituie în natură sau, dacă aceasta nu mai este cu putință, în măsura îmbogățirii”.

Noul Cod Civil spune că logodnicul părăsit cu puțin timp înainte de nuntă sau imediat după, poate să ceară în instanță despăgubiri celui sau celei care l-a abandonat.

Recomandările editorilor GreatNews:

Eclipsa parțială de Soare din 20 martie. Ce vom putea vedea din România
Un nou centru pentru copiii care suferă de autism sau de sindromul Down, în România
Vladimir Putin taie salariile la Kremlin. Președintele rus va câștiga și el mai puțin
Locuri de muncă pentru români, în Anglia. TOP oferte în 2015

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.