Eclipsă parțială de Soare. Foto: Tomruen via Wikimedia Commons

Pe 20 martie vom putea vedea de pe teritoriul României o eclipsă parțială de Soare. Aceasta este prima eclipsă a anului 2015, care va putea fi observată în fază parțială din Europa, nordul Africii și vestul Asiei. În nordul extrem eclipsa de Soare va fi una totală.

O eclipsă de Soare se produce atunci când Luna trece printre Soare și Pământ, iar Luna acoperă parțial sau total discul solar.

În România, eclipsa parțială de Soare din 20 martie începe în jurul orei 10:45, are maximul în jurul orei 11:55 și se termină la ora 13:05, având o durată medie de două ore și 20 de minute pentru țara noastră, explică astronomul Adrian Șonka în revista „Vega”, o revistă de astronomie editată de Astroclubul București.

Potrivit acestuia, acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcție de locul observației, fiind mai scăzută în sudul țării și mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a discului solar va fi cuprins între 40 și 55%.

Eclipsa parțială de Soare din 20 martie văzută din București

La București, eclipsa parțială de Soare din 20 martie va începe la 10:48, va avea maximul la 11:55 și se va termina la ora 13:04, cu o acoperire a Soarelui de 43%.

eclipsa partiala de soare din 20 martie
Procentul de acoperire a discului solar, așa cum se va vedea din diferite puncte din România. Foto: Revista Vega

Eclipsa de Soare din 20 martie se va vedea totală de la Polul Nord și din regiunile învecinate. Locuitorii Insulelor Feroe vor avea parte de o totalitate de două minute și 30 de secunde, aproximativ aceleași condiții întâlnindu-se și în arhipe­lagul Svalbard, mai notează astronomul.

„Locuitorii din jumătatea de nord a Marii Britanii vor avea o acoperire de peste 90% a Soarelui, condiții similare întâlnindu-se și în nordul Norvegiei. Practic din toată Europa se poate vedea eclipsa, ba chiar și din Nordul Africii și din țările Israel, nordul Iranului, nordul Chinei și jumătatea estică a Mongoliei”, se arată în analiza revistei „Vega”.

Eclipsa parțială de Soare din 20 martie. Cum o observăm

Este foarte important să nu privim eclipsa parțială de Soare din 20 martie fără ochelari de protecție deoarece există riscul de a orbi din cauza luminii puternice.

„În ceea ce priveşte soluţiile de observare a fenomenu­lui, nu mai trebuie spus (şi nu se poate niciodată insis­ta îndeajuns) că orice încercare de observare vizuală a Soarelui trebuie făcută cu cea mai mare precauţie posibilă. Niciodată şi sub absolut nicio formă nu vom privi Soarele direct cu ochiul liber, şi cu atât mai puţin direct prin vreun instrument optic de orice fel. Întot­deauna şi indiferent de soluţia de observare directă, va trebui să ne asigurăm protecţia adecvată pentru ochi”, explică astronomul amator Alex Burda în paginile revistei „Vega”.

explozie solară
Explozie solară. Este periculos să privim Soarele fără ochelari de protecție. Foto: NASA/SDO/AIA/Goddard Space Flight Center via Wikimedia Commons

„Cea mai simplă soluţie de protecţie sunt ochelarii spe­cial concepuţi pentru observarea vizuală a eclipselor, dar şi aceştia trebuie folosiţi corespunzător. Pentru observarea cu ajutorul instrumentelor, se vor folosi filtre special concepute care se vor plasa numai în faţa obiectivului (niciodată la ocular)”, continuă acesta.

Observarea Soarelui se face doar prin filtre speciale care permit trecerea doar a unei mici cantități de lumină (aceste filtre nu permit trecerea unor raze dăunătoare ochilor). Filtre bune pentru observarea Soarelui sunt Baader sau Mylar, arată astronomul amator Sorin Hotea pe site-ul astro-info.ro.

Acesta mai arată că ochelarii care s-au comercializat cu ocazia eclipsei de Soare din 1999 sunt buni pentru observarea Soarelui și a eclipselor de Soare.

Eclipsa parțială de Soare din 20 martie. Ce vom vedea

Spre diferenţă de o eclipsă totală, o eclipsă parţială de Soare oferă mult mai puţine fenomene de observat. Totuşi, ea nu este complet lipsită de in­teres, arată Burda.

Potrivit acestuia, cele mai evidente fenomene, şi care pot fi observate într-o oarecare măsură şi fără un instrument optic, sunt mo­mentele de contact de la începutul şi de la finalul eclipsei: „Pentru a nu fi suprinşi de momentul producerii primului contact este bine să ştim că în emis­fera nordică o eclipsă de Soare începe întotdeauna din­spre dreapta (vest) iar cu ocazia acestei eclipse parţiale, discul solar va fi acoperit în partea sa de sus (nordică)”.

eclipsa parțială de Soare din 20 martie
Sursa: Sorin Hotea / astro-info.ro

Animația de mai sus realizată de astronomul amator Sorin Hotea și publicată pe site-ul astro-info.ro prezintă modul în care se va desfășura eclipsa parțială de Soare din 20 martie 2015, așa cum va putea fi ea văzută din București. Locuitorii din alte zone ale țării vor vedea o desfășurare similară a eclipsei.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România, dupa eclipsa de Soare din 20 martie 2015, va fi o mică eclipsă parțială care se va produce pe 21 iunie 2020.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Premieră în justiția din România. Suma uriașă pe care trebuie să i-o returneze iubitului după ce a anulat nunta
Un nou centru pentru copiii care suferă de autism sau de sindromul Down, în România
Vladimir Putin taie salariile la Kremlin. Președintele rus va câștiga și el mai puțin