Poți să iei virusul de la obiecte fabricate în China? Ce spune Protecția Consumatorului

made in china
Foto: MAKY_OREL / pixabay.com

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor transmite că riscul de a lua virusul din China prin atingerea unor produse fabricate în această țară este extrem de scăzut.

„Potrivit experţilor în domeniul medical, riscul de a contracta noul coronavirus prin intermediul mărfurilor şi produselor având ca ţară de origine China, este unul extrem de mic; În urma studiilor efectuate, s-a demonstrat că durata de viaţă a virusului, în afara corpului uman, este de doar 24 de ore, în timp ce transportul port-to-port a unui container cu mărfuri, din China până în România, durează, în medie, între 30 şi 35 de zile”, se arată în comunicatul de presă al ANPC.

„Având în vedere aceste elemente, confirmate de specialişti, ANPC îi asigură pe consumatorii din România că, în mod real, nu există riscul contaminării cu noul coronavirus, prin intermediul diverselor produse (jucării, haine etc.) care provin din China”, continuă comunicatul de presă.

Bilanțul deceselor provocate de noul coronavirus a ajuns la 213. Toate persoanele care au murit erau din China.

În total, la nivel global, există aproape 9.900 de persoane infectate cu coronavirusul 2019-nCoV, cunoscut și drept coronavirusul din Wuhan.

Există și oameni care au învins boala. 187 de persoane infectate cu virusul din China s-au vindecat.

Oamenii infectați cu noul virus, care a fost identificat pentru prima dată în Wuhan, capitala provinciei Hubei din China, dezvoltă pneumonie, și simptome precum febră, tuse și dificultăți în respirație.

Perioada de incubație este de la 2 la 10 zile. Deocamdată nu se știe dacă virusul este contagios în această perioadă.

În Europa, virusul este prezent în Franța (6 cazuri confirmate), Germania (5), Italia (2) și Finlanda (1). În SUA au fost confirmate 6 cazuri, în Canada 3, iar în Australia 9.

Foto: MAKY_OREL / pixabay.com