Virusul din China. România va avea teste pentru identificarea infecției

Virusul din China a provocat șase morți până acum FOTO: Capri23auto/Pixabay.com
Virusul din China a provocat șase morți până acum FOTO: Capri23auto/Pixabay.com

Mai multe țări din Asia sunt în stare de alertă și au instituit mai multe proceduri de control din cauza riscului propagării a noului virus descoperit în China. Potrivit cercetătorilor, virusul din China este asemănător cu SARS, care a provocat 774 de victime pe plan mondial. Noul virus a provocat deja moartea a șase persoane în China.

China a anunțat că a înregistrat marți 77 de cazuri noi și s-a ajuns în total la 300. Alte 922 de persoane sunt sub observare în spitalele din China. Centrul epidemiei este în orașul Wuhan. Au luat virusul mai multe persoane din Japonia, Coreea de Sud și Thailanda. De asemenea, s-a raporta și primul caz din Taiwan.

Virusul din China a ajuns și în Statele Unite ale Americii. Un bărbat în vârstă de 30 de ani a fost internat la Everett, un spital din apropiere de Seattle. Centrul de control și prevenție a maladiilor din Statele Unite nu a dezvăluit identitatea celui spitalizat, dar a anunțat că acesta nu vizitase niciuna dintre zonele în care au fost înregistrate multe cazuri, însă ar fi călătorit în regiune.

Virusul din China. Se iau măsuri și în România

Românii vor beneficia, în curând, de teste cu ajutorul cărora se poate depista prezența virusului din China în corp. De asemenea, experții mai spun și că posibilitatea ca acest virus să ajungă în România este destul de mică, însă nu exclud luarea unor măsuri de precauție.

Reprezentanții Societății Române de Microbiologie spun că în acest moment sunt disponibile teste pentru identificarea infecției cu acest virus, însă mai durează până vor fi disponibile în comerț. Cu siguranță, în următoarea perioadă, vor fi disponibile la Institutul „Matei Balș” din Capitală.

Primele îmbolnăviri cu virusul din China au apărut în urmă cu o lună. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că noul coronavirus se poate răspândi la nivel mondial și a transmis spitalelor să se pregătească pentru un astfel de scenariu.

Acest virus face parte din familia coronavirusurilor din care mai fac parte și SARS (Sindrom Acut Respirator Sever) sau MERS. Genul acesta de virusuri pot infecta oameni, animale și păsări. Transmiterea de la om la om se face ușor, pe cale aeriană, prin vorbire, tuse sau strănut. De asemenea, se mai poate transmite și prin secreții respiratorii de pe mâinile celor bolnavi.

Cei care contactează virusul au simptome de febră, dispnee, iar la un control medical amănunțit se poate observa „infiltrat pulmonar bilateral”. Însă, în unele cazuri simptomele pot fi mai severe.

Virusul din China. Prevenirea bolii

În Asia crește îngrijorarea mai ales că urmează, în acest weekend, sărbătorirea Anului Nou Chinezesc. Thailanda, de exemplu, primește un sfert din cursele aeriene internaționale care decolează din Wuhan, epicentrul epidemiei.

În aeroportul din Honk King s-a instalat sistem de control termic pentru toți pasagerii, iar cei care sosesc din Wuhan trebuie să completeze un formular. În cazul în care mint în răspunsurile lor riscă o pedeapsă de până la 6 luni de închisoare.

Sfatul medicilor este că evitați contactul cu persoane bolnave și nu călătoriți în zonele cu risc. De asemenea, evitați aglomerațiile mai ales acolo unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată. Utilizați șervețele nazale și spălați-vă pe mâini. Aerisiți zilnic locuințele și birourile și mențineți o temperatură de 18 – 22 de grade.

Cercetătorii au descoperit că majoritatea celor afectați primii, care au ajuns la spital, s-ar fi contaminat cu virusul într-o piaţă de peşte din oraşul Wuhan, în care existau şi alte animale. Una dintre ipoteze, însă deocamdată neconfirmată oficial, este că virusul ar fi fost luat de om de la liliac și s-a răspândit după ce ar fi suferit o mutație.