Paradă a tramvaielor în București, la 120 de ani de la prima linie electrică

macheta tramvai
Machetă a unui tramvai în Muzeul RATB. Foto: Andreea Dogar

O paradă a tramvaielor electrice, de la „bătrânul” Thomson realizat în 1955 până la Bucur 1 modernizat în 2001, va porni astăzi de la Depoul Victoriei, pe Şoseaua Ştefan cel Mare, Obor, Calea Moşilor, până la Piaţa Sfântul Gheorghe, pe traseul primei linii electrice, dată în folosinţă în 1894.

Parada tramvaielor electrice, organizată de Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), cu ocazia aniversării a 120 de ani de la darea în folosinţă a primei linii electrice din Bucureşti, va începe la ora 10.00, anunță mediafax.ro.

Bucureştenii vor putea admira convoiul de tramvaie care va marca evoluţia în timp a transportului electric pe şine: „bătrânul” Thomson V056, realizat în 1955 în Atelierele Centrale ale Întreprinderii de Transport Bucureşti, tramvaiul Tatra, urmaşul vagoanelor importate în anii ’70, vagonul V3A modernizat, din generaţia construită în anul 1973 şi modernizată începând din 1993, tramvaiul Bucur 1 modernizat în anul 2001.

Parada va cuprinde şi „piesa de rezistenţă a Regiei”, tramvaiul Bucur LF, proiectat şi realizat integral în cadrul Uzinei RATB.

Convoiul va reconstitui, în parte, traseul primei linii electrice, respectiv Piaţa Victoriei (Depoul Victoria) – Şoseaua Stefan cel Mare – Bucur Obor – Calea Moşilor – Piaţa Sfântul Gheorghe.

Primul tramvai electric a apărut pe străzile Bucureştiului în 9 decembrie 1894, România fiind în primele zece ţări europene care au introdus tracţiunea electrică în transportul public. Tramvaiul avea indicativul 14 şi circula pe traseul Cotroceni – Piaţa Sfântul Gheorghe – Calea Moşilor – Obor.

Bucureştenii interesaţi de istoria transportului public vor putea vizita astăzi, între orele 08.00 şi 21.00, la terminalul Piaţa Sfântul Gheorghe, un muzeu în interiorul unui tramvai de epocă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Linia inelară de tramvai. Înapoi în Bucureşti după un sfert de secol
Idei pe şine. Povestea primului tramvai din lume
Tramvaiul electric din Bucureşti: a adus viteza, dar şi nesuferitele cabluri
Muzeul RATB, proiecţie într-o lume în care vatmanii purtau cravată şi gulere albe
Băieţii care ştiu ca-n palmă toate autobuzele şi tramvaiele din Bucureşti
Povestea dulce-amăruie a tramvaielor în România post-comunistă
Aventurile unui englez într-o Românie jerpelită: a condus mii de kilometri ca să prindă tramvaiul
Apostoli ai mersului cu tramvaiul în România şoferilor