Medic plecat din România: „Ca să nu uit să vorbesc în română, mi-am jurat să citesc în fiecare an măcar o carte în limba română”

Șerban Costa foto:aerzteblatt.de

Șerban Costa, un medic român foarte apreciat în străinătate, care a obținut rezultate excepționale în Germania, nu uită de unde a plecat. Într-un interviu pentru adevarul.ro, el a povestit că drumul nu a fost deloc ușor.

Luna trecută, doi medici timişoreni, Simedrea Voicu şi Bogdan Mureşan, creatorii Fem Help, un ONG prin care vor să aducă la standarde internaţionale cel puţin câteva domenii medicale care privesc sănătatea femeii din România, au organizat la Timişoara conferinţa „Concepte moderne în Ginecologie şi Medicină fetală“.

Invitații speciali ai evenimentului au fost trei medici români: Dragoș Eugen Georgescu (șeful Departamentului de Chirurgie al Centrului de luptă anticancer din Rouen – Franţa), prof. dr. Şerban Dan Costa (director al Clinicii de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Universităţii Magdeburg – Germania) şi Andrei Muller Funogea (şeful clinicii de Obstetrică-Ginecologie de la spitalul „Sf. Maria“ din Düsseldorf – Germania).

Plecat de peste 40 de ani din Româna, doctorul Șerban Costa nu și-a uitat niciodată țara și limba și și-a făcut o promisiune: „Ca să nu uit să vorbesc în română, mi-am jurat să citesc în fiecare an măcar o carte în limba română. Şi aşa am făcut!”

Fiu al unui medic ortoped din Oradea, Şerban Costa a ajuns în Germania în 1974. Avea aproape 19 ani când familia Costa a hotărât să plece în Germania alături de cei doi copii. „Cum împlineai 18 ani, trebuia să semnezi că eşti dispus să semnalezi acte de terorism împotriva statului şi a poporului. Azi, oricine ar semna un astfel de text. Eu eram sportiv. Făceam polo. Stăteam şase ore pe zi în apă şi pe mine nu mă interesa nicio politică. Agenţii de securitate intrau în şcoli, încercau să ne contacteze. Părinţii noştri au spus: «Dacă ăştia se leagă de copiii noştri, plecăm!». Le era teamă că nu suntem pregătiţi pentru sistemul respectiv“,  a povestit medicul Șerban Costa pentru adevarul.ro.

Astfel, în 1974, medicul Costa senior a reuşit să facă rost de patru paşapoarte de turist. Aşa a ajuns familia Costa la Viena, iar de acolo în Germania.

„Eu nu ţin cont de naţionalitate. Apreciez performanţa”

„Tata a reuşit să se angajeze după patru săptămâni, mama s-a angajat într-un spital de copii, iar eu şi fratele am intrat la şcoală şi am refăcut ultimul an de liceu“, povesteşte medicul. Şerban Costa a luat o notă bună la Bacalaureat, iar apoi a intrat la Medicină, pe care a studiat-o la Frankfurt. În timpul facultăţii, a primit o bursă de studiu în SUA, iar după absolvire a lucrat în cercetarea cancerului mamar în Elveţia, la Basel. Din 2004, Șerban Costa este şeful Clinicii Universitare de Obstetrică-Ginecologie din oraşul german Magdeburg.

Pentru că își dorește o echipă competitivă, doctorul a angajat de-a lungul timpului medici din toate țările, inclusiv din România.

„Am avut medici din România, chiar un timişorean, care e acum la o altă clinică universitară. Acum sunt pe cale să angajez o doctoriţă din România. Eu nu ţin cont de naţionalitate. Apreciez performanţa. Chiar dacă sunt ataşat de România, nu pot să ţin cont de aceste ataşamente“, a mai spus Şerban Costa, potrivit căruia medicii veniţi din România se bucură de un prestigiu tot mai mare în Germania.

Doctorului îi face plăcere să revină de mai multe ori pe an în România și colaborează de fiecare dată cu medici foarte buni din țară. Vacanțele și le petrece mereu în România, aduce în fiecare an prieteni care să îi cunoască țara, a păstrat legătura cu prietenii din copilărie și vrea să le dea un ajutor tututor celor care i-l cer. Soția acestuia, nemțoaică, își dorește cetățenia română, deoarece este încântată de țara natală a soțului său.

„Aş fi dispus să pun experienţa mea la dispoziţia României şi am spus de multe ori că dacă vrea cineva să profite de pe urma experienţei mele, o fac cu tot dragul. M-am oferit să particip la cursuri la universităţi, m-am oferit pentru a-i ajuta pe tinerii de aici, dar momentan sunt doar vorbele şi intenţiile mele. Eu nu am niciun fel de gând sau ţel pe care l-aş urmări. Aş vrea doar să fac un bine sau să dau mai departe ce am învăţat eu. Îi înţeleg şi pe cei din România, care poate au un complex de inferioritate, dar nu asta este intenţia mea, ci să interacţionez cu cei din România şi să ajut“, a adaugat Şerban Costa.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


Recomandările editorilor GreatNews:

Salvatorii și cei salvați, față în față. Copiii născuți prematur i-au reîntâlnit pe cei care le-au dat o nouă șansă

Polițistul român care a refuzat o mită de 80.000 de euro
Ideea a trei tineri români revoluționează internetul

Oferte de nerefuzat pentru o vară de vis

Scrisoarea unei jurnaliste către Ioan Rus: „Mi-aş permite să fiu puţin golancă şi să vă spun că ar trebui să vă fie ruşine”

Mormântul părintelui Arsenie Boca a fost profanat

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.