Salvatorii și cei salvați, față în față. Copiii născuți prematur i-au reîntâlnit pe cei care le-au dat o nouă șansă

copil
Copiii născuți prematur s-au întâlnit cu medicii care i-au salvat. Foto: Captură Știrile ProTV

Atunci când un copil se naște prematur, fiecare clipă este esențială pentru salvarea bebelușului, iar medicii și asistentele fac tot posibilul ca să îi ajute să se dezvolte normal. Din când în când, copiii se întâlnesc cu salvatorii lor.

„În ultimii 5 ani, numărul deceselor în rândul celor mici a scăzut cu 1000”, a precizat Gabriela Alexandrescu, președintele Asociației Salvatii Copiii.

Chiar și așa, suntem la coada Europei atunci când vine vorba despre mortalitatea prematurilor. Cu o rată de 3 la mie, ne mai întrec doar albanezii și bulgarii.

Pentru că la naștere aveau doar câteva sute de grame, copiii prezenți la întâlnirea cu medicii și cu asistentele de la Cantacuzino au avut nevoie de multe îngrijiri în incubator, iar cadrele medicale au făcut tot posibilul ca cei mari și cei mici să aibă acum un motiv ca să zâmbească.

Anais, Irene și Carina au venit pe lume acum 7 ani și nu cântăreau împreună mai mult de 4 kilograme, aproximativ cât are un singur bebeluș la naștere. Copilele au stat o lună și jumătate la terapie intensivă în incubatoare, fiind născute prematur. Acum se prezintă singure. „Azi e ziua noastră”, au spus fetele pentru Știrile ProTV.

Mircea a avut 800 de grame la naștere, a stat 6 zile pe ventilator, iar acum este un adolescent optimist de 14 ani care așteaptă cu nerăbdare examenul de evaluare națională, pe care îl va susține anul viitor.

La întâlnirea de la Cantacuzino, a venit și Maria împreună cu părinții ei. Fetița are aproape un an și și-a petrecut patru luni în incubator, deoarece cântărea doar 600 de grame la naștere.

Asistentele și medicii consideră că este o minune, atunci când o văd cât de energică este și cât de aproape a fost de deces.

„A fost o luptătoare , astăzi este foarte energică, nu-mi stă o clipă, este un copil sănătos”, a mărturisit și mama ei.
Recomandările editorilor GreatNews:
Polițistul român care a refuzat o mită de 80.000 de euro
Ideea a trei tineri români revoluționează internetul

Oferte de nerefuzat pentru o vară de vis

Scrisoarea unei jurnaliste către Ioan Rus: „Mi-aş permite să fiu puţin golancă şi să vă spun că ar trebui să vă fie ruşine”

Mormântul părintelui Arsenie Boca a fost profanat

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.