Scrisoarea unei jurnaliste către Ioan Rus: „Mi-aş permite să fiu puţin golancă şi să vă spun că ar trebui să vă fie ruşine”

Declarația lui Ioan Rus referitoare la românii care au plecat să muncească în străinătate și la copiii care devin golani a provocat reacții fără precedent din partea oamenilor obișnuiți care i-au cerut demisia și scuze publice.

Printre cei care s-au simțit jigniți de declarația fostului ministru, se află și jurnalista Cristina Stoian, al cărui tată muncește de 14 ani în străinătate și care încă mai speră că se poate întoarce curând alături de cei dragi.

Iată scrisoarea deschisă a Cristinei Stoian adresată lui Ioan Rus la cuvintele acestuia spuse în urmă cu câteva zile la o emisiune TV: „Pentru 1.500 de euro salariu, copiii se fac golani acasă şi nevasta curvă”:

„Domnule Ioan Rus,

Vă recunosc că apelativul “Domnule”, cel cu care mă adresez, atarnă greu pe umerii mei, având în vedere declaraţiile pe care le-aţi făcut referitor la oamenii care lucrează în Occident şi la familia acestora.

Consider că tatăl meu, cel care m-a crescut şi care munceşte de 14 ani în străinătate, este un DOMN. Dar pentru că mama mea, cea care a avut grijă de educaţia mea cât tatăl meu a muncit slugă în ograda altei ţări pentru că în a noastra nu a putut, m-a învăţat să vorbesc frumos şi respectuos cu toţi oamenii, am să continui să ma adresez aşa, în ciuda zbaterii şi a stării pe care mi le-aţi produs de când v-am auzit astăzi declaraţia.

Nu ştiu care vă sunt informaţiile despre cei care lucrează în străinătate, dar mi-aş permite să vă corectez. Deşi aţi afirmat că oamenii care muncesc înafară au un salariu de „poate” 1500 de euro, era de bun augur să ştiti adevăratele cifre şi poate, acum, să vă recunoaşteţi lipsa crasă de informare.

Românii din Diaspora ajung să câştige atât după foarte mulţi ani de trudă sau niciodată.

Să vă dau un exemplu de trudă. Şi revin la domnul meu tată, pentru că este o situaţie pe care o cunosc, deşi am cunoştinţă şi de alte cazuri.

Tatăl meu a fost de profesie electronist, asta a şi lucrat în ţară până a devenit salariul prea mic pentru responsabilităţi prea mari. A plecat din ţară când eu aveam 14 ani, eram in clasa a 9-a, iar fratele meu avea 18 ani, abia intrat la facultate.

Mama nu a putut să se angajeze în acel timp pentru că, nu doar că avea 40 de ani şi că îi era deja destul de greu deja să-şi găsească un job, dar şi pentru că a stat acasă cu noi, vrând să ne sprijine şi să suplinească pe cât poate lipsa tatălui.

Să vă relatez cum a fost în familia noastră până tata a reuşit să se angajeze în afara ţării, ar fi nedemn şi lipsit de bun simţ să povestesc încă o suferinţă unui popor plin de drame sociale.

Pot însă să vă spun că eu şi fratele meu am terminat şcoli şi avem şi alte studii – cu care nu are rost să vă încarc memoria. Tata este încă plecat, dar speră să se întoarcă în ţară cât mai curând. Dacă vă întrebaţi de ce nu o face încă, ei bine, nu are cum, pentru că domnule Rus, dumneavoastră şi ceilalţi oameni puşi în funcţii de noi, poporul!, nu ne-aţi asigurat un trai decent, deşi unii dintre noi am muncit pe rupte, corect şi fără să furăm nici măcar un ac.

Mi-aş permite să fiu puţin golancă şi să vă spun că ar trebui să vă fie ruşine. Aţi jignit mii de români şi aţi scuipat cu nepăsare obrazul mamelor. Noroc că el este atât de muncit pentru noi, generaţia de sacrificiu, că nu este faţa lor fină, doar încercanată de atâtea griji.

Demisia dumneavoastră nu înseamnă nimic. Scuzele se prezintă, nu se cer. Iar eu şi miile de alţi golani, vă dorim să înţelegeţi vreodată cu adevărat gravitatea cuvintelor dumneavoastră, care nu au ofensat, ci au rănit famiile pe care oamenii puşi în funcţie ar trebui să le susţină şi protejeze.

Cu NErespect, Golanca tatălui plecat la muncă în altă ţară, fata educată a mamei”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Moment istoric pentru România. Două celebre rase de câini, recunoscute internațional

Bilete de călătorie, cumpărate direct din tren

Un bărbat a returnat un portofel cu 1.000 de lei găsit pe stradă

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.