Diamantele căzătoare. Povestea unui fenomen extraordinar

Diamantele călătoresc prin spaţiu şi uneori ajung şi pe Pământ (NASA/JPL Caltech/T. Pyle/SSC SPL)
Diamantele călătoresc prin spaţiu şi uneori ajung şi pe Pământ (NASA/JPL Caltech/T. Pyle/SSC SPL)

Unii meteoriţi care cad pe Pământ conţin mici diamante, iar un nou studiu susţine că a descoperit originea acestor pietre preţioase care vin din spaţiu, scrie BBC.

În 2008, un meteorit a intrat în atmosfera Pământului şi a explodat deasupra Deşertului Nubian, în Sudan. A fost pentru prima oară când un meteorit a fost identificat şi urmărit înainte să lovească planeta, iar cercetătorii au descoperit numeroase fragmente ale acestuia, care a primit numele Almahata Sitta.

Fragmentele conţineau diamante. Acest lucru nu i-a surprins prea tare pe oamenii de ştiinţă, unii meteoriţi au de multe ori în compoziţie aceste pietre preţioase, însă mărimea lor a fost elementul senzaţional.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, diamantele mari se formează doar în interiorul unui corp uriaş, cum este o planetă. Teoria lor este că diamantele care au ajuns pe Pământ vin de pe o planetă care a existat la începuturile sistemului nostru solar, însă apoi s-a dezintegrat.

Masaaki Miyahara, de la Universitatea din Hiroshima, în Japonia, şi colegii său au studiat bucăţile de meteorit şi au găsit un diamant de aproape 100 de micrometri, însă alte pietre preţioase mai mici par să fi făcut parte dintr-unul mai mare.

Cea mai răspândită teorie în acest moment este că diamantele din meteoriţi se formează când asteroizii se ciocnesc între ei, iar forţa impactului este suficient de mare pentru a zdrobi particulele de carbon astfel încât se formează mici diamante.

Cum diamantele găsite în Almahata Sitta sunt prea mari ca să fie create în acest fel, cercetărorii cred că ar putea proveni de pe o planeta extrem de veche, care a fost distrusă, iar fragmente ale ei călătoresc de atunci prin spaţiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în străinătate pentru pasionații de călătorii. Se caută fotografi, ghizi, manageri
Reduceri pentru copii de 1 iunie. eMAG are promoții la jucării, haine și încălțăminte
Locuri de muncă în construcții. Oferte din Suedia, Austria, Germania, Franța și Polonia