Copilul intrat în comă după anestezia de la dentist e în moarte cerebrală

computer tomograf
Foto: Bokskapet / pixabay.com

Copilul în vârstă de 4 ani, din Pitești, care a intrat în comă în urma unei anestezii făcute la o clinică stomatologică din oraș, nu mai are activitate cerebrală, relatează postul de televiziune Digi24.

Anunțul a fost făcut de medicii Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” din București, unde băiatul este internat.

Potrivit sursei citate, băiatul respiră acum doar cu ajutorul aparatelor.

„S-a efectuat, în prezenţa părinţilor, electroencefalograma, care a arătat lipsa activităţii cerebrale”, se arată într-un comunicat al Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu”.

Starea copilului s-a agravat în timpul nopții de marți spre miercuri, medicii anunțând că starea sa este extrem de gravă și că băiatul are insuficiență multiplă de organe. El este intubat și ventilat mecanic.

Clinica nu avea voie să facă anestezii pe cale venoasă

Potrivit Ministerului Sănătății, clinica stomatologică din Pitești nu avea autorizație de a realiza anestezii pe cale venoasă.

Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș au demarat verificări la clinica respectivă și au aflat că, deși acest cabinet stomatologic avea autorizație sanitară de funcționare (ASF) eliberată de DSP Argeș pentru obiectul de activitate consultații și tratamente în specialitățile medicină dentară și ortodonție, în autorizația de funcționare nu era înscris ca obiect de activitate și „anestezie-analgo-sedare”, ceea ce înseamnă că personalul medical de acolo nu avea voie să facă anestezie pe cale intravenoasă.

Inspectorii DSP Argeș au aplicat clinicii stomatologice o amendă de 20.000 lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în Autorizația Sanitară de Funcționare.

Medicul anestezist: ”Este o practică curentă”

Adrian Dinescu, medicul anestezist care s-a ocupat de copilul în vârstă de 4 ani din Pitești, care a intrat în comă în urma unei intervenții stomatologice, a declarat pentru postul de televiziune Digi24 că are o vastă experiență în folosirea acelei tehnici de sedare.

„Tehnica folosită se cheamă analgo-sedare. Este o practică curentă și în experiența mea, și în colaborarea cu foarte multe clinici stomatologice. Am o experiență de peste 400 de copii care au efectuat tratamente stomatologice sub această formă. Familia pacientului și-a dat acordul pentru această tehnică. Lucrurile au decurs ca de obicei, în mod normal, până la un moment dat, aproximativ 45 de minute de la începerea intervenției, unde am avut un episod de bradicardie severă (scădere a numărului bătăilor inimii – n.r.) asociat cu scăderea saturației oxigenului, care au dus imediat la un stop cardio-respirator, motiv pentru care am instituit resuscitarea cardio-pulmonară rapidă și pacientul a plecat din clinică stabilizat”, a declarat Adrian Dinescu, medicul anestezist.

„Am făcut resuscitarea, în paralel cu instituirea manevrelor de resuscitare am solicitat și serviciul de ambulanță pentru completare și ajutor. Împreună cu ei am decis, când pacientul a fost stabilizat, după aproximativ 15 minute, să fie transferat”, a mai explicat medicul.

Ce este analgo-sedarea

„Analgo-sedarea (sau anestezia intravenoasa) este o tehnică anestezică cu administrare a medicamentelor pe cale venoasă, ce induce scăderea controlată a stării de conștiență, care permite tolerarea unor proceduri neplăcute, cu menținerea controlului funcției cardio-respiratorii de către pacient. Analgo-sedarea este folosită pentru proceduri chirurgicale de durată scurtă (maximum 1 oră) cu stimul dureros de intensitate scăzută și pentru proceduri în scop diagnostic (de exemplu colonoscopie sau endoscopie). Este foarte important ca pacientul să respecte postul alimentar și hidric (să nu mănânce minimum 6 ore înainte și să nu bea apa minimum 2 ore înainte)”, se arată pe site-ul Centrului Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș”.

După ce a fost resuscitat la clinică, băiatul a fost dus la Spitalul de Pediatrie din Pitești, după care a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgență Copii “Grigore Alexandrescu” din București.

Inspectoratul de Poliție Județeană Argeș a deschis un dosar penal de vătămare corporală.

Foto: Bokskapet / pixabay.com