Ce spune anestezistul copilului intrat în comă: Am sedat peste 400 de copii astfel

medic anestezist
Adrian Dinescu, medicul anestezist care s-a ocupat de sedarea copilului de 4 ani din Pitești. Foto: Captură Digi24

Adrian Dinescu, medicul anestezist care s-a ocupat de copilul în vârstă de 4 ani din Pitești, care a intrat în comă în urma unei intervenții stomatologice, a declarat pentru postul de televiziune Digi24 că are o vastă experiență în folosirea acelei tehnici de sedare.

„Tehnica folosită se cheamă analgo-sedare. Este o practică curentă și în experiența mea, și în colaborarea cu foarte multe clinici stomatologice. Am o experiență de peste 400 de copii care au efectuat tratamente stomatologice sub această formă. Familia pacientului și-a dat acordul pentru această tehnică. Lucrurile au decurs ca de obicei, în mod normal, până la un moment dat, aproximativ 45 de minute de la începerea intervenției, unde am avut un episod de bradicardie severă (scădere a numărului bătăilor inimii – n.r.) asociat cu scăderea saturației oxigenului, care au dus imediat la un stop cardio-respirator, motiv pentru care am instituit resuscitarea cardio-pulmonară rapidă și pacientul a plecat din clinică stabilizat”, a declarat Adrian Dinescu, medicul anestezist, pentru Digi24.

„Am făcut resuscitarea, în paralel cu instituirea manevrelor de resuscitare am solicitat și serviciul de ambulanță pentru completare și ajutor. Împreună cu ei am decis, când pacientul a fost stabilizat, după aproximativ 15 minute, să fie transferat”, a mai explicat medicul.

După ce a fost resuscitat la clinică, el a fost dus la Spitalul de Pediatrie din Pitești, după care a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgență Copii “Grigore Alexandrescu” din București. În prezent, copilul este internat în stare foarte gravă, este intubat și ventilat mecanic.

„Copilul avea nevoie de această procedură care este indicată doar la pacienții cu anumite probleme, patologii, sau care sunt efectiv necooperanți, iar tratamentele stomatologice reprezintă o urgență pentru ei. Dozele, ca de fiecare dată, sunt calculate pe kilogram / corp”, a mai declarat Dinescu pentru sursa citată.

Inspectoratul de Poliție Județeană Argeș a deschis un dosar penal de vătămare corporală.

De asemenea, clinica stomatologică din Pitești nu avea autorizație de a realiza anestezii pe cale venoasă, a anunțat Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș au demarat verificări la clinica respectivă și au aflat că acest cabinet stomatologic are autorizație sanitară de funcționare (ASF) eliberată de DSP Argeș cu nr.170 din 28.07.2016 pentru obiectul de activitate consultații și tratamente în specialitățile medicină dentară și ortodonție.

Însă în autorizația de funcționare nu era înscris ca obiectul de activitate și „anestezie-analgo-sedare”, ceea ce înseamnă că personalul medical nu avea voie să facă anestezie pe cale intravenoasă.

„Analgo-sedarea (sau anestezia intravenoasa) este o tehnică anestezică cu administrare a medicamentelor pe cale venoasă, ce induce scăderea controlată a stării de conștiență, care permite tolerarea unor proceduri neplăcute, cu menținerea controlului funcției cardio-respiratorii de către pacient. Analgo-sedarea este folosită pentru proceduri chirurgicale de durată scurtă (maximum 1 oră) cu stimul dureros de intensitate scăzută și pentru proceduri în scop diagnostic (de exemplu colonoscopie sau endoscopie). Este foarte important ca pacientul să respecte postul alimentar și hidric (să nu mănânce minimum 6 ore înainte și să nu bea apa minimum 2 ore înainte)”, se arată pe site-ul Centrului Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș”.

Inspectorii DSP Argeș au aplicat clinicii stomatologice o sancțiune în valoare de 20.000 lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în Autorizația Sanitară de Funcționare.