Copiii, mai vulnerabili în fața Delta? 14 pași de urmat ca să îi protejezi: în SUA, masca e recomandată de la 2 ani

copil mască coronavirus
Foto: educadormarcossv / pixabay.com

În Statele Unite, unde varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 a devenit dominantă, tot mai mulți copii ajung la spital.

Deocamdată nu este clar dacă Delta cauzează forme mai severe la copii, însă cert este că 2 factori au dus la creșterea internărilor în cazul copiilor: primul este că Delta e mult mai contagioasă decât alte variante, iar al doilea că minorii sub 12 ani nu pot fi vaccinați în acest moment.

În săptămâna 31 iulie – 6 august, 216 copii au fost internați în fiecare zi, în medie, în spitalele din SUA, potrivit Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) din această țară. Media de 216 internări este foarte aproape de cele 217 internări zilnice de la vârful pandemiei atins în ianuarie 2021.

Conform Academiei Americane de Pediatrie, în perioada 22-29 iulie au fost raportate aproape 72.000 de cazuri noi de COVID la copii în SUA.

În prezent, CDC estimează că peste 80% dintre noile cazuri din SUA sunt cauzate de varianta Delta, scrie „The New York Times”.

Iată mai multe măsuri propuse de Unicef, de Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor din SUA și de rețeaua de sănătate KidsHealth din SUA, menite să îi protejeze pe copii de infecția cu SARS-CoV-2, în contextul în care cei cu vârste de sub 12 ani nu pot fi vaccinați în acest moment:

1. Pentru a vă proteja copiii, primul pas este să vă vaccinați. Vaccinul anti-COVID reduce riscul de a contracta virusul și de a-l răspândi.

2. Asigurați-vă că toți cei cu vârste de peste 12 ani din familia voastră sunt vaccinați împotriva COVID-19.

3. Pentru a maximiza protecția în fața variantei Delta și pentru a preveni posibilitatea răspândirii acesteia, spuneți-le tuturor celor din familia voastră, chiar și celor vaccinați, să poarte o mască în spații publice interioare.

4. CDC recomandă ca persoanele nevaccinate, inclusiv copiii cu vârste începând de la 2 ani, să poarte mască în spațiile publice interioare (în România, toți copiii cu vârste de peste 5 ani trebuie să poarte mască în spațiile publice închise, însă CDC recomandă ca acest lucru să se întâmple chiar de la vârsta de 2 ani).

Dacă toată lumea poartă mască în aceste spații publice închise, mai puțini oameni se vor îmbolnăvi. Și deoarece copiii sub 2 ani nu pot purta mască, ei sunt protejați de infecție atunci când oamenii din jurul lor poartă mască.

5. Alegeți activități mai sigure pentru familiile voastre. De exemplu, activitățile în aer liber sunt mai sigure decât cele la interior.

copii mască coronavirus
Foto: KarinaNB / pixabay.com

6. Dacă sunteți la interior, alegeți o locație care este bine ventilată sau aerisită, ca de exemplu o cameră cu ferestrele deschise.

7. Evitați activitățile în timpul cărora este dificil să păstrați o distanță de 2 metri între persoane.

8. Dacă aveți un copil care are mai puțin de 2 ani și nu poate purta o mască, limitați vizitele la persoane care nu sunt vaccinate sau despre care nu știți sigur că sunt vaccinate.

9. Spălați-vă frecvent pe mâini (atât voi, cât și copiii voștri), folosind apă și săpun. Dacă nu aveți la îndemână apă și săpun folosiți un dezinfectant cu alcool în procent de cel puțin 70%.

coronavirus
Foto: soumen82hazra / pixabay.com

Spălarea mâinilor este importantă în special:

– când vă întoarceți în casă după ce ați fost afară
– înainte să vă atingeți copilul
– înainte să îl alăptați sau să îi pregătiți mâncarea

10. Unicef recomandă să dezinfectați în mod regulat telefoanele mobile, clanțele, întrerupătoarele și blaturile din bucătărie.

11. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura.

12. Strănutați într-un șervețel, nu în palme.

13. Evitați persoanele bolnave.

14. Dacă v-ați îmbolnăvit, purtați mască în casă și limitați contactul cu copilul până când nu mai aveți simptome.

De ce copiii sub 2 ani nu trebuie să poarte mască?

1. Potrivit kidshealth.org, căile respiratorii ale copiilor sub 2 ani sunt mai mici, așa că a respira printr-o mască ar fi foarte dificil pentru ei.

2. Dacă nu pot respira normal prin mască și nu le pot spune celor din jur să le ia masca de pe față copiii s-ar putea sufoca.

mamă bebeluș mască coronavirus
Foto: marcinjozwiak / pixabay.com

3. Unele măști ar putea avea anumite părți precum benzi sau elastice cu care copiii se pot îneca.

4. Copiii cu vârste sub 2 ani vor încerca să își scoată masca, iar din acest motiv își vor atinge fața foarte mult. Astfel crește riscul ca ei să contracteze virusul și să îl răspândească la rândul lor.

Foto: KarinaNB, educadormarcossvmarcinjozwiak / pixabay.com, soumen82hazra / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.