Chinul unei familii. Un vecin le-a blocat geamul cu un balcon construit la doar 30 de cm distanță

balcon blocat galați
Foto: Sfaturi de la avocați (Facebook)

Haosul imobiliar și urbanistic din România pare să nu aibă limite. Un locuitor din Galați, din cartierul Micro 40, are geamul blocat aproape complet de balconul unui vecin.

Balconul se află la circa 30 de centimetri de fereastra sa, spune omul.

Culmea este că vecinul are autorizație de construcție pentru balcon. Până acum, toate instituțiile statului la care a făcut sesizare fie nu i-au răspuns, fie i-au transmis că acest caz nu este de competența lor.

Așa că locuitorul a cerut ajutor pe grupul de Facebook „Sfaturi de la avocați”:

„Prezint si eu urmatoarea situatie, daca ma poate ajuta cineva cu un sfat. Locuiesc la bloc. Este vorba de constructia balconului vecinului meu de la scara invecinata care imi blocheaza 3 sferturi din geam.

S-a facut sesizare la politie acum cateva luni la care trebuia sa ne raspunda in 15 zile, ei bine.. Au trecut 2 luni de la termenul scadent. Iar cand ne-am prezentat la politie, pe langa faptul ca am fost plimbati de la un sediu la altul, primind acelasi raspuns “nu e de competenta noastra”, am dat intr-un final de un domn care s-a oferit sa ne ajute, care ne-a garantat ca vom primi raspuns in maxim o saptamana. Dar inainte de asta dand dansul cateva telefoane am aflat ca balconul vecinului are autorizatie de constructie.

Intrebarea mea este cum este posibil sa obtina autorizatie? Este vreo lege care sa permita asa ceva? Mentionez ca dinstanta dintre geamul meu si balconul dansului este de maxim 30cm. Ce este de facut in cazul acesta? Datorita balconului nu reusesc sa imi aerisesc camera suficient si am probleme foarte mari cu mucegaiul. Balconul vecinului a fost construit inainte sa ne cumparam noi apartamentul. Tot am tacut in speranta ca vom reusi sa ne mutam dar nu am reusit acest lucru iar intre timp a aparut si un copil de aceea nu pot risca sanatatea copilului meu pentru binele altora”, a detaliat membrul grupului.

„Am facut sesizare la constructii civile. Ei au trimis sesizarea mea la sectia de unde face parte imobilul. Cei de la sectie mi-au raspuns ca au trimis sesizarea mea inapoi la constructii civile si ca ar trebui sa imi raspunda in 15 zile, doar ca au trecut 2 luni de la termenul scadent si nu am primit niciun raspuns iar cand m-am prezentat au ridicat din umeri ca “nu este de competenta lor””, a mai menționat el.

Omul a fost sfătuit să se adreseze instanței.

„Nu rezolvati nimic decât prin instanța! Chemati in judecată pe vecin și primăria care a dat autorizația de construire! Primaria va fi obligată sa prezinte dosarul de autorizare pentru lucrare! Nu rezolvati nimic fără instanța! Toate organele statului procedează la fel: se fofilează și pasează răspunderea de la unul la altul! Angajati-va avocat! Doar așa puteți anula autorizația de construire eliberată de primărie!”, i-a recomandat cineva.

„Adresati-va instantei urgent. Din pacate pierdeti timpul pe la politie, primarie, urbanism, inspectoratul in constructii..etc o buna prietena a patit cu un vecin. I-a blocat intrarea la pod… a pierdut un an ateptand raspuns de la organele competente… acum au ajuns in instanta”, a comentat alt membru al grupului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.