Ce l-a determinat pe Ștefan Mandachi să facă primul metru de autostradă din Moldova. ”Mă grăbeam disperat spre mama”

Ștefan Mandachi, tânărul antreprenor sucevean care a construit primul și singurul metru de autostradă din Moldova, a povestit evenimentul care l-a determinat să pornească în acest proiect.

Clipul său, România vrea autostrăzi, realizat împreună cu firmele Fotopunct (foto-video) și Agora Ideon (PR), a strâns milioane de afișări în doar câteva zile de la apariția sa pe Facebook și Youtube.

Mandachi spune că a fost mereu frustrat de calitatea proastă a drumurilor din România și de lipsa unei autostrăzi în Moldova. Însă evenimentul care a umplut paharul a fost un drum aparent banal de la Suceava la Iași.

”În clipa aceea, mi-am spus că nu se mai poate”

„Am ajuns la limita răbdării în 29 septembrie 2018 când, cu o zi înainte de decesul mamei mele, am fost nevoit sa parcurg distanţa de la Suceava la spitalul din Iaşi cu 50km/h printre tiruri, căruţe, biciclişti şi a altor vehicule obligate la rândul lor să circule regulamentar pe potecile din România.

Pe lângă faptul că eram îngrozit de situaţia în care mă aflam cu mama către care mă grăbeam disperat, trebuia sa fiu atent să nu mă oprească radarele, să nu mă calce tirul, să frânez, să nu depăşesc, să nu calc linia continuă, mai precis să nu ajung eu însumi în spital. În clipa aceea, mi-am spus că nu se mai poate şi că voi acţiona irevocabil, indiferent de consecinţe”, a declarat Mandachi, citat de adevarul.ro.

Ştefan Mandachi a anunţat că pe 15 martie, la ora 15.00, va inaugura primul şi singurul metru de autostradă din Moldova.

15 minute de protest

La data şi ora inaugurării va sista timp de 15 minute activitatea celor 41 de restaurante din lanţul „Spartan”, pe care tânărul sucevean în deține.

Mai mulţi antreprenori, sportivi sau angajaţi din România au anunţat că susţin campania şi că se vor opri din activitate în ziua în care Ştefan Mandachi va inaugura în mod simbolic singurul metru de autostradă din Moldova

Mandachi a avut ceva necazuri și cu autoritățile locale, care l-au acuzat că a construit metrul de autostradă pe un teren care nu îi aparține și nici nu a obținut autorizație de construcție pentru ”autostradă”.

Primarul din comuna sa l-a luat la rost

„Primul şi singurul metru de autostradă din Moldova este construit pe terenul proprietate privată deţinut de Ştefan Mandachi, achiziţionat în anul 2014. Există toată documentaţia necesară acestui demers: Aviz de urbanism, Avize negaţie de la mediu şi drumuri, emise DRDP Iaşi, Aviz negaţie emis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava Seviciul Rutier. Documente care atestă că, datorită amplasării, nu sunt necesare autorizaţii de la aceste entităţi. Autorizaţie de construcţie. În cazul manifestării interesului faţă de acest aspect, documentaţia poate fi pusă la dispoziţia reprezentanţilor media care sunt interesaţi să solicite un punct de vedere şi din partea lui Ştefan Mandachi”, a scris suceveanul.

Precizarea apare în contextul în care Neculai Miron, primarul comunei Bosanci, acolo unde suceveanul a construit din fonduri proprii, în semn de protest, primul şi singurul metru de autostradă din Moldova, a afirmat că investiţia a fost realizată fără autorizaţie de construire şi pe un teren care nu-i aparţine lui Ştefan Mandachi.

Citiți și:

Primar PSD, protest pentru autostrăzi: „Vom porni sirenele!”

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.