Moldova are primul metru de autostradă. Lecția unui tânăr pentru autoritățile din România

FOTO: Captură Youtube
FOTO: Captură Youtube

Un tânăr antreprenor din Suceava a construit, în mod simbolic, primul metru de autostradă din Moldova. Ștefan Mandachi a luat atitudine după ce a constatat că autoritățile nu-și dau interesul pentru a construi o autostradă care să lege Moldova cu restul țării.

„Din `89, în accidente au murit peste 60.000 de oameni, cam cât populaţia oraşului Alba-Iulia. Oare câţi ar fi supravieţuit dacă aveam autostrăzi? Ajung în Fălticeni. Nimic. Roman, Bacău. Nimic. Focşani? Zero. Buzău. Nimic. Bun venit în Bucureşti! Nimic, dar nu mă dau bătut. Mă întorc pe partea cealaltă. Brăila, Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani. Nimic. M-am întors viu la Suceava. Am condus 1000 de km în mai mult de 16 ore”, spune în videoclip omul de afaceri Ştefan Mandachi.

Primul metru de autostradă din Moldova este construit între Putna și Voroneț, pe un teren al tânărului afacerist și a costat 4.500 de euro. A fost realizat în șapte ore cu o echipă de 17 muncitori.

Într-un film publicat pe Youtube, Ștefan Mandachi a făcut și un inventar ca la carte cu tot necesarul. A fost nevoie de un escavator cu gheară pe roți, un escavator tip macara cu șenile, un buldozer tasator, două camioane cu remorcă, un camion cu betonieră, două microbuze, o volă, șase lopeți, două dreptare, două drujbe, patru ciocane, 4.17 metri cubi de beton, 36 de metri pătrați de plasă de fier, un kilogram de cuie, trei kilograme de vopsea, 36 de metri cubi de balastru, opt metri liniari de țeavă rectangulară de fier pentru parapeții de protecție și 12 metri liniari de țeavă rectangulară de fier pentru susținerea afișajelor și indicatoarelor rutiere.

Metrul de autostradă ar urma să fie inaugurat pe 15 martie, la ora 15:00. De asemenea, de la aceeași oră, timp de 15 minute, va suspenda activitatea în toate afacerile sale. Acestea includ o rețea de 40 de restaurante, un hotel, centru de conferințe, sală de fitness, cafenea și un centru SPA, care au în total 850 de angajați și cifră anuală de afaceri de 27,6 milioane euro.

De asemenea, a mai promis că se va autosuspenda din funcția de avocat pentru un an, în semn de protest pentru avocații care nu pot să-și reprezinte clienții din țară din cauza drumurilor proaste.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.